Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tízmillióra bírságolták a Tesco Globált

  • 2006. október 24.
  • humusz
"Jogerõsen tízmillió forintra bírságolta a Zala Megyei Bíróság a Tesco Globált, helyben hagyva ezzel a fogyasztóvédelem tavasszal kiszabott azonos összegû pénzbüntetését, ami ellen a kereskedelmi cég fellebbezett - tájékoztatta a bíróság sajtóreferense az MTI-t." A Népszabadság Online cikke.

 

"Beznicza Árpád MTI-hez elküldött közleménye szerint a napokban lezárult ügy előzménye a fogyasztóvédelmi felügyelőség februárban, a zalaegerszegi és a nagykanizsai Tesco áruházban végzett öt próbavásárlása volt. Ezek közül négy ízben jegyzőkönyveztek hiányosságokat, vevőket károsító szabálytalanságokat.

Például százezer forintnál is magasabb összértékben vásárolt termékeken nem voltak árcédulák, vagy a polcokon feltüntetett árnál többet számoltak a pénztárnál; de mértek súlyhiányt és észlelték a betétdíj kiírásának elmulasztását is. A szakemberek számításai szerint ezek alapján hét százalék pluszbevételhez jutott a két áruház, ezért a fogyasztóvédelem 10 millió forintra büntette a Tesco Globált.

A közlemény szerint a büntetés ellen fellebbező cég jogi képviselője a határozatot jogszabálysértőnek, "hiányos ténymegállapításúnak" tartotta és kifogásolta, hogy nincs a fogyasztóvédelmi szabálytalanságok mértékéhez igazodó szankcionálási gyakorlat, erről szóló ismertető. Emiatt túlzottnak ítélte a fogyasztóvédelmi bírság mértékét, viszont a két áruházban feltárt hiányosságokat a cég nem tagadta.

Nem sértett jogszabályt az eljáró fogyasztóvédelmi hatóság, s az ellenőrzéskor tapasztalt hiányosságok mértéke alapján és figyelembe véve azt, hogy az ország egyik legnagyobb kereskedelmi hálózatához tartozó nagy forgalmú áruházakban ismétlődően károsították és tévesztették meg a vásárlókat - indokolt a tízmilliós bírság kiszabását a megyei bíróság jogerős ítéletében.

A Tesco Globált sújtó jelentős pénzbírságok sorában ez volt a harmadik: 2003-ban őtmillió, két évvel ezelőtt szintén 10 millió forint bírságot kellett fizetniük."

 

 

 

Forrás: Népszabadság / MTI