Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tiszta Tisza Túra

  • 2004. október 11.
  • humusz
Nyáron felhívást tettünk közzé honlapunkon, miszerint környezetvédelem irán fogékonyabb embertársak jelentkezését váráják egy Tisza-tisztító akcióra. Úgy tûnik, a szerevezett evezõs megmozdulás eredményes volt: aki kíváncsi rá, elolvashatja az E-misszió egyesület (szervezõ) beszámolóját.
Véget ért a Tiszta Tisza Túra, melyet 2004. június 18-26. között rendeztünk meg, immár harmadik alkalommal.

A Tiszabecstől Tokajig tartó, szemétszedéssel és szemléletformálással egybekötött vízi túra ismét eredményesen zajlott, több mint 30 m3 hulladéktól tisztítottuk meg a folyó felső szakaszát.

A túrán mintegy harminc fő vett részt, nagyobbrészt Egyesületünk munkatársai és aktivistái. Munkánkat nagyban segítették a Tisza menti önkormányzatok, mivel a megállóhelyeken a hulladék kiürítésére alkalmas konténert biztosítottak számunkra. Sajnos a szemét gyűjtéséhez sehol sem kaptunk segítséget, pedig több mint 50 polgármesteri hivatal kapott értesítést akciónkról…

Az összegyűjtött szemét igen változatos összetételű volt. A sláger továbbra is az eldobható műanyag palack, amelyből több mint 5000 darabot sikerült kihalászni. Ezen kívül találtunk egy egész cipőgyárra való lábbelit, különböző játékalkatrészeket, mindennapos használati tárgyakat és néhány akkumulátort is, ami köztudottan veszélyes hulladéknak minősül. Az érdekesebb tárgyakból kiállítást szerveztünk a Hegyalja Fesztivál Zöld Sátrában.

Sajnos a tavalyi helyzethez képest nem sok javulást tapasztaltunk: a szemét nagy része továbbra is a szomszédos országokból érkezik, ezért nemzetközi összefogásra is szükség lenne a probléma megszüntetésére. Mellesleg honfitársainkat sem kell félteni, sokszor azok az emberek hagyják maguk után a legtöbb hulladékot, akik a folyó partján keresik a felüdülést, vagy éppen megélhetésük függ a Tiszától. A horgászok és halászok éppúgy nem figyelnek oda környezetük tisztaságára, mint a minden évben nagy számban megjelenő turisták vagy akár a helybéli lakosok. Persze kivételek mindig akadnak.

Végezetül szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy idén is tisztább legyen kedvenc folyónk.

Köszönet:

A Csiposz Bt.-nek a kenuk, hordók és mentőmellények biztosításáért.

Szatmárcseke, Tivadar, Gergelyiugornya, Tiszamogyorós, Tuzsér, Dombrád, Ibrány, Tokaj települések önkormányzatának a konténerek kihelyezéséért és a hulladék elszállításáért.

A kisari Kis Tisza Campingnek, a Szatmárcsekei Campingnek, a vásárosnaményi Garabonciás Üdülőközpontnak, a Tiszaparti Büfé és Campingnek (Tiszamogyorós), a Dombrádi Üdülőközpontnak a táborhely és tisztálkodási lehetőség biztosításáért.

A Magician Grafikai Stúdiónak a plakátokért.

Kántor József barátunknak a Fényeslitkén nyújtott segítségéért.

Az E-misszió aktivistáinak az áldozatos munkáért.

Forrás: Süvöltő