Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tiszta Magyarországért

  • 2007. június 20.
  • humusz
magyarorszag_120A HuMuSz Házban pénteken 10 órakor összeül a Tiszta Magyarországért szektorközi bizottság, amely az illegális hulladéklerakás ellen kûzd. 13 órától sajtótájékoztató tartunk Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter részvételével.

A HuMuSz javaslatára az Országgyűlés elfogadta, hogy 2007-től adófizetők a 1517-es technikai szám bejelölésével az illegális hulladéklerakók felszámolására, mint kiemelt közcélra is felajánlhatták adójuk második 1%-át. 2008-ban tehát várhatóan a több százmillió forint címkézett forrás áll majd rendékezésre az illegális hulladéklerakás elleni feladatokra.

 

 

A „Tiszta Magyarországért" szektorközi bizottság azért dolgozik, hogy az adófizetők 1 % felajánlása a célnak megfelelően és hatékonyan kerüljön felhasználásra.

Nem csak szemétszedésről van szó. Átfogó és integrált megoldásokra van szükség. Ide tartozik például a potenciális szemetelők tájékoztatása a legális hulladéklerakási lehetőségekről, de az illegális lerakás lehetséges konzekvenciáiról is. Jelenleg a pénzbüntetésen túl három évig terjedő szabadságveszéssel is büntethető lenne az illegális lerakás, ha a létező szigorú szabályokat érvényre lehetne juttatni. A bizottság az ellenőrzés megerősítését is céljának tekinti.

A HuMuSz becslése alapján az országban több tízezer illegális hulladéklerakó található, a kisebb 1-2 m3-es útszéli szemétkupacoktól a diffúzan szemetes, 200-500 m3-nyi szemét alatt nyögő erdőterületekig. A címkézett forrásként megjelenő költségvetési tétel jó felhasználásával javulhat a helyzet, de pusztán ezzel nem lehet kitakarítani az országot. A felszámolási akciók fontosak, de a területek gondozása, tisztán tartása és funkcióváltása, a törvényi, gazdasági és civil eszközök következetes és hatékony felhasználása legalább ennyire fontos.

A következő lépés a jelenleg a HuMuSz által koordinált szektorközi bizottság legitimálása, az alapelvek lefektetése, a működési és pályáztatási rend kialakítása lesz.

További információ: Perneczky László (HuMuSz) tel: (20) 39 00 566