Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tiltakozik az ipar a környezetterhelési díj bevezetésének tervezete ellen

  • 2003. október 09.
  • humusz
Kifogásolják a bevezetés tényén kívűl például azt is, hogy a mennyiség mellett a környezetterhelés minőségére nincsenek differenciálva a környezetterhelési díjak.
Elfogadhatatlan a tervezett környezetterhelési díj bevezetése - mondta Koji László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) környezetvédelmi kollégiumának elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: bíznak abban, hogy változtatni lehet a tervezeten. Javasolják, hogy a díjat az iparűzési adóalap 0,5 százalékában maximálják. A 2000-től számított környezetvédelmi beruházások költségét, illetve a környezetvédelmi bírságot le lehessen vonni a díjból.
Koji László emlékeztetett arra, hogy a kollégium véleményezte a törvénytervezetet és arra az álláspontra jutottak: a környezetterhelési díj kevésbé környezetvédelmi kérdés, inkább adóként kell értelmezni, ami jelentős többletterhet jelent a vállalkozásoknak. A kamara a környezetterhelési díj fizetésében érintett vállalkozások egy részétől számításokat kért. Ezekből az derült ki, hogy az alacsony jövedelmezőségű és többnyire közszolgáltató cégek nem tudják kigazdálkodni a díjat, ezért kénytelenek a többletköltséget a fogyasztóra terhelni. A vállalkozói számítások azt mutatják, hogy a víz- és szennyvízterhelési díj kapcsán 25-35 százalékkal, levegőterhelés esetén átlagosan 22 százalékkal kellene növelni a szolgáltatás díjait. A kamara kifogásolja azt is, hogy a környezetterhelési díjat mennyiségi alapon vetik ki és nincs tekintettel a terhelés minőségére.

forrás: Greenfo