Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tilalmak és moratóriumok a hulladékégetés terén

  • 2007. január 16.
  • humusz
incineration_120A következõ lista azokat a nemzetközi és nemzeti tilalmakat és moratóriumokat tartalmazza, amelyeket az elmúlt három évtizedben a hulladékégetés visszaszorítása érdekében hoztak. Nálunk most kezdik építeni a szemétégetõket - uniós támogatással.

NEMZETKÖZI EGYEZMÉNYEK:

1996: A Londoni Egyezmény az egész Földön tiltja a hulladékégetést a tengereken.

1996: A Bamakoi Egyezmény tiltja a hulladékégetést Afrika tengerein, nemzeti felségvizein és belső vízterületein.

1992: Az OSPAR Egyezmény tiltja a hulladékégetést az Atlanti-óceán északkeleti részén.

TILALMAK AZ EGYES ORSZÁGOKBAN

Argentina:

2002: A Buenos Aires-i városi tanács megszavazza azt a törvényt, amely megtiltja a kórházi hulladék égetését. A törvény hatálya alá esik a város területén keletkezett kórházi hulladék, akkor is ha máshol kezelik.

2002: Constitucion település tanácsa megtiltotta hulladékégetők építését.

2002: Coronel Bogado település tanácsa megtiltotta hulladékégetők létesítését.

2001: San Juan tartomány megtiltotta a halotthamvasztást a városi és városias területeken.

Brazília:

1995: Diadema Önkormányzata elfogadta a kommunális hulladékégetést tiltó törvényt. A városi tanács álláspontja szerint a hulladékproblémát megelőzéssel, újrahasználattal és újrahasznosítással kell megoldani.

Chile:

1976: A 07077-es számú rendelet megtiltotta a hulladékégetést az ország számos nagyvárosi területén.

Cseh Köztársaság:

1997: Pardubice Cepi nevű kerületében megtiltották új hulladékégetők létesítését.

Kanada:

2001: Ontario tartomány elfogadta azt a veszélyes hulladékok kezelésére vonatkozó tervet, amely tartalmazza a kórházi hulladékégetők fokozatos felszámolását.

Németország:

1995: A legnépesebb és legiparosodottabb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában megtiltották a szilárd kommunális hulladék égetését.

Görögország:

1994: A kormányzat elfogadta azt a jogszabályt, amely illegálisnak nyilvánította a veszélyes hulladékok hulladékhasznosító művekben történő égetését. A környezetvédelmi miniszter 2001-ben hivatalosan meghirdette a kommunális hulladékégetést betiltó politikáját.

India:

1998: A központi kormányzat megtiltotta a klórozott műanyag hulladékok égetését az egész államban. Hyderabad városában megtiltották a kórházi hulladékok égetését.

Írország:

1999: Habár hivatalos tilalmat nem tettek közzé, de Írország valamennyi kórházi hulladékégetőjét bezáratta.

Málta:

2001-ig minden magán és közkórháznak fel kellett hagynia a kórházi hulladék égetésével.

Fülöp-szigetek:

1999: Elfogadták a Levegőtisztasági Törvényt, amely az országban a hulladékégetés valamennyi fajtáját megtiltja. A törvény vonatkozik a települési, a kórházi és az ipari veszélyes hulladékra is.

Szlovákia:

2001: Megtiltották, hogy az országba égetés céljából hulladékot importáljanak.

Spanyolország:

1995: Az aragóniai regionális kormány a kórházi hulladékok kezelésére az autoklávok alkalmazását követelte meg - ezzel hatékonyan szorította vissza a kórházi hulladékok égetését.

USA:

Állami szintű tilalmak

Delaware, 2000: Az állam iskolák, templomok, parkok, kórházak és lakóhelyek 3 mérföldes körzetében betiltotta új települési szilárd hulladékégetők létesítését.

Iowa, 1993: Az állam moratóriumot hirdetett a kórházi hulladékok üzleti célú égetésére. A moratórium még mindig érvényben van, de nem terjed ki a kórházak vagy kórházi konzorciumok által működtetett égetőkre.

Louisiana, 2000: az állam módosította 33. számú rendeletét, amely az 500 000 lakosnál nagyobb településeknek megtiltotta, hogy lakó- vagy kereskedelmi övezetben hulladékégetőt birtokoljanak, működtessenek vagy arra mással szerződést kössenek.

Maryland, 1997: Az állam általános és középiskolák egymérföldes körzetében betiltotta települési szilárd hulladékégetők létesítését.

Massachusetts, 1991: Az állam moratóriumot léptettett életbe az új települési szilárd hulladékégetők létesítésére. A moratórium még mindig érvényben van.

Rhode Island, 1992: Az USA első tagállama, amelyben betiltották új települési szilárd hulladékégetők létesítését.

Nyugat-Virginia, 1994: Az állam betiltotta új települési és kereskedelmi szilárd hulladékégetők létesítését. Kísérleti gumiabroncs égetést engedélyeztek.

Megyei szintű tilalmak

Alameda megye, Kalifornia, 1990: Választói kezdeményezésre elfogadták a „Hulladékcsökkentési és Újrafeldolgozási Törvény"-t, amely a megye területén megtiltja a hulladékégetők létesítését. Egy későbbi bírósági határozat a tiltást a megye helyi önkormányzatokon kívül eső területeire korlátozza, ennek ellenére nincs működő hulladékégető Alamedában.

Anne Arundel megye, Maryland, 2001: a megye betiltotta a szilárd hulladék valamint a kórházi hulladék égetését

Városi szintű tilalmak

Brisbane, California, 1988: a város megtiltotta új hulladékégetők létesítését

Chicago, Illinois, 2000: a város megtiltotta a települési szilárd hulladékok égetését. A hulladékok égetésének tilalma kiterjed az iskolákra és a lakásokra is.

San Diego, California, 1987: Rendelet határozza meg, hogy az iskolák és óvodák bizonyos körzetében nem lehet hulladékégetőt elhelyezni. Ennek az az eredménye, hogy nincs olyan hely a városban, ahova égetőt lehetne építeni.

Ellenburg, New York, 1990: A város betiltotta a hulladékégetést.

 

MORATÓRIUMOK:

Az USA több államában, pl.Arkansas-ban, Wisconsin-ban és Mississippi-ben a kórházi vagy települési hulladékok égetésére olyan moratóriumot rendeltek el, amelyek azóta lejártak vagy feloldották őket. Az EPA (az USA környezetvédelmi ügynöksége) 1993-ban az egész szövetségi állam területén 18 hónapra befagyasztotta új veszélyes hulladék égetők építését. A kongresszusban az 1990-es években két törvényjavaslat is elbukott, amelyek az új hulladékégetők ügyében szándékozott moratóriumot elrendelni.

Ám világszerte találunk példákat arra, hogy moratóriumot rendeltek el a hulladékégetők építésére:

Berkeley, Kalifornia, 1982: Népszavazási kezdeményezésre 5 évre betiltották a hulladékégetést. A moratórium lehetőséget adott a városnak arra, hogy kifejlessze újrafeldolgozási programjait, melyek azóta országosan ismertségre tettek szert.

Svédország, 1985: 2 éves moratóriumot rendeltek el új égetők építésére.

Belgium flamand része, 1990: A lakosság nyomására 5 éves moratóriumot vezettek be új települési szilárd hulladékégetők létesítésére.

Ontario, Kanada, 1992: megtiltották új települési hulladékégetők létesítését. 1996-ban az új konzervatív kormány megszűntette a tilalmat.

Baltimore, Maryland, 1992: A város 5 éves moratóriumot rendelt el új települési szilárd hulladékégetők létesítésére.