Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Természetvédők közös állásfoglalása a Zengőről

  • 2005. április 07.
  • humusz
A Magyarországi Környezet- és Természetvédõ Társadalmi Szervezetek XV. Országos Találkozójának állásfoglaló levele a még mindig a Zengõre tervezett lokátorral kapcsolatban.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A magyarországi környezet- és természetvédő civil szervezetek 15. országos találkozója, amelyen  530 fő vett részt különböző környezet- és természetvédő szervezetek képviseletében,  értékelte a Zengő hegyre tervezett NATO lokator elhelyezésével kapcsolatos fejleményeket és úgy döntött, hogy védnökséget vállal a Zengő hegy természeti és táji értékeinek megőrzése felett.

Tette ezt annak tudatában, hogy ez európai uniós tagságunkból adódó kötelezettség is. A biológiai sokféleség megőrzése az Európai Unió 2005. évi környezetpolitikai célkitűzéseinek egyik fő prioritása. Az Unió vállalta, hogy 2010-ig megállítja területén a biológiai sokféleség pusztulását és ennek érdekében múlt évben akcióprogramot fogadott el, melynek végrehajtása számunkra is kötelező érvényű.

Ennek fontosságát támasztja alá, hogy a legutóbbi uniós csúcstalálkozón  az Európai Tanács a liszaboni folyamat felülvizsgálatával foglalkozó határozatában megfogalmazta, hogy a biológiai sokféleség megőrzésének szempontjait integrálni kell a különböző szakpolitikákba, programokba. Meggyőződésünk szerint ez a katonapolitikai szempontokra is vonatkozik.

Az országos találkozó nagyra értékeli Miniszterelnök úr döntését, mely szerint a Zengő-hegyre tervezett lokátor színhelyét felül kell vizsgálni.

Ugyanakkor a döntés végrehajtásának üteme és irányultsága aggodalommal tölt el bennünket. Azt érzékeljük, hogy az új színhely keresésének célpontja továbbra is a Zengő csúcs, amelyet az vezérel, hogy a csúcson lehetséges környezetbarát módon is lokátort elhelyezni.

Mi ezt cáfoljuk! Ezzel kapcsolatos érveinket képviselőink szívesen kifejtik Önnek, bár ennek nem látjuk szükségét, mert a tervezett lokátor nem védett területen történő elhelyezése számunkra elvi kérdés. A Zengő-hegy, amely a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet része, 1977. óta védett természeti terület. Tartsuk tiszteletben ezt az elhatározást és szalámi politikával ne pusztítsuk el azokat az értékeket, amelyek a jövő generáció számára az életet jelenthetik.

Miniszterelnök Úr! Az Európai Unió célkitűzéseiből adódóan is, elvárjuk a honvédelmi tárca illetékeseitől és a döntéshozóktól, hogy tartsák tiszteletben a védett természeti területeket!


Zalaegerszeg, 2005. április 3.