Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tengereken kallódó szemét, avagy 30 ezer gumikacsa

  • 2007. június 29.
  • humusz
gumikacsa_01Másfél évtizeddel ezelõtt Curtis Ebbesmeyer fürdõjátékokat szállított a Csendes-óceánon, egy konténer eltûnt, miután becsúszott a tengerbe. Tizenötévnyi világkörüli utazás után most Nagy-Britannia partjai felé tart csaknem 30 ezer gumikacsa.

 

Amerikai óceánográfusok szerint ez a rakomány, kalandos útja után most a brit tengerpart felé tart.

A gumikacsák majdnem 30 ezer kilométert tettek meg ez alatt. A konténer az Északi-tengeren belefagyott egy jégtömbbe, megközelítette Grönlandot, és még az Egyesült Államok keleti partjának közelében is járt.

A játékokat Kínában gyártották, a rakomány 1992-ben indult el Hong Kongból az Egyesült Államok felé. Három konténer azonban út közben az óceánba zuhant. Közülük kettő hamarosan partot ért, egy azonban "világ körüli útra indult".

A tengeráramlások figyelembe vételével kiszámítható a rakomány útja, az elmúlt három évben azonban sehonnan nem érkezett olyan hír, amely szerint bárki is látta volna. A kutatók szerint azonban a gumikacsák most a brit partok felé tartanak.

A játékot a kalandoknak köszönhetően sokan kezdték el gyűjteni, a történetből pedig már két mesekönyv is született. Sokak szerint a globális felmelegedés is jól érzékeltethető a segítségével.

Befagyása egy jégtömbbe, majd kiolvadása, valamint a tengeráramlatoknak köszönhető mozgása és az abban beállt változások jól érzékeltetik a klímaváltozást.

 

Forrás: inforadio.hu