Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 21 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tájsebészet Miskolcon

  • 2003. május 12.
  • humusz
Lezárult a Tájsebészet verseny Miskolcon. A végeredmény is kialakult.
2003. április 26-án tartottuk meg a miskolci Tájsebészet program eredményhirdetését.

A verseny március hónapban kezdődött. A résztvevőknek egy hónap állt rendelkezésükre, hogy felkutassák lakóhelyük, iskolájuk környékén lévő szemétlerakókat és látványos módon felhívják ezen Tájsebekre a figyelmet.

Az esemény a Föld Napi rendezvényhez kapcsolódott és így mód nyílott kiállítani az elkészült pályaműveket. A gyerekek rajzokat, tablókat készítettek, és több tucat fotóval dokumentálták a feltárt 57 db illegális hulladéklerakót. Igen ötletes a József Attila Iskola csapatának pályaműve. Ők FEKETE OLDALAK címmel egy rendhagyó városnéző kalauzt állítottak össze a szemétlerakókról.

Nyolc iskola vett részt a versenyben.

A sorrend:

1. Gárdonyi Géza Általános Iskola

2. Komlóstetői Általános Iskola

3. József Attila Általános Iskola

4. Gábor Áron Szakközépiskola

5. 21.sz Általános Iskola

6. Lévay József Református Gimnázium

7. Fazekas Utcai Általános Iskola

8. Kazincy Ferenc Általános Iskola

Több csapat is megismerkedett a GPS (Globális Helymeghatározó Készülék) használatával és alkalmazásával a hulladéklerakó felmérés során.

A díjkiosztóra meghívtuk a város Környezetvédelmi- és Energiaügyi Bizottságának elnökét T. Asztalos Ildikót. Elszomorították a képek és ígéretet tett, hogy megpróbálnak forrásokat elkülöníteni és a kritikus területeket megtisztítani.

Munkájukat a gyerekek által felmért lerakókat tartalmazó adatbázis segíti/segítheti, melyet T. Asztalos Ildikónak adtunk át.

A résztvevő csapatok erdei iskolában, barlangtúrán vehetnek részt. Pólót és környezetvédelemmel kapcsolatos kiadványokat kaptak munkájukért.

Egyébként a tapasztalat az volt, hogy a frekventáltabb részeken csökkent a lerakók száma, valamivel tisztább Miskolc, mint tavaly. Azonban az eldugottabb, kieső területek borzasztóan szemetesek. Sajnos ezen területek megtisztítása állandó szélmalomharcot jelent, amíg a lakosság nem érzi magáénak környezetét

Apró Gergely
programfelelős
Zöld Akció Egyesület
Miskolc, Kossuth u. 13.
46-508-701
[email protected]