Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tájsebész KHT alakulóban

  • 2006. április 05.
  • humusz

2006-ban másképp folytatódik a Tájsebészet. Célunk egy olyan Közhasznú Társaság* létrehozása, amely a partnerszervezetekkel közösen minden szükséges kompetenciát fel tud mutatni!
*A szervezeti forma még egyeztetés alatt.

A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) 2001 szeptemberében kezdett Tájsebészet kampánya alatt 628 csoport összesen 3397 illegális hulladéklerakót térképezett fel. A többnyire fiatal környezetvédőkből, helyi aktivistákból és iskolásokból álló csapatok 959 szemétkupacot számoltak fel önerőből! Amit zöldmozgalmi keretek között, helyi önkéntes összefogásokkal elérhettünk, elértük.

A Környezetvédelmi Minisztérium és a Magyar Turizmus Rt. 2004 tavaszán Tiszta Magyarországért Program címmel környezetszépítő versenyt hirdetett meg önkormányzatok részére. A média megjelenések között a TV2 Naplója által 2003 őszén indított Fogadj örökbe egy szemétdombot című riport és akciósorozat érdemel említést, illetve a KvVM 2005-ös reklám-sorozata, Több településen alakultak helyi hulladék-kommandók.

Mégis, a téma mégis szó szerint az utcán hever: 2006 márciusában a hatalmas dél-budai illegális szemétlerakóról szóltak a hírek. Elérkezettnek látjuk az időt, hogy a kampányszerű, párhuzamos és elszigetelt kezdeményezéseket közösen magasabb szintre emeljük! Alakítsunk ki közösen egy, az illegális szemétlerakók ellen fellépő együttműködést.

Célunk egy olyan Közhasznú Társaság1 létrehozása, amely a partnerszervezetekkel közösen minden szükséges kompetenciát fel tud mutatni!

Mi az előnye egy ilyen együttműködésnek?

  • Széles társadalmi bázison alapul, széles kört tud megszólítani és befolyásolni;
  • a hulladékgazdálkodási, kormányzati, hatósági, civil és média kompetenciák összeadódnak;
  • "szalonképes" a politika felé, komoly lobbi-erőt képvisel;
  • hiteles az adományozók felé, nagyságrendekkel több forrást tud megmozdítani;
  • képes kormányzati, EU és magán támogatásokat elnyerni és megfelelően felhasználni;
  • képes állami feladatokat, akár forrás-elosztást is átvállalni.
A következő lépések

A közhasznú társaság (Kht) alapítására vonatkozó javaslat a Közös fellépés az illegális hulladéklerakók ellen című kerekasztal megbeszélésen hangzott el először. Tegyük hozzá: a 2006. évi IV. törvény a gazdasági társaságokról 365. §-a alapján 2007. július 1. után közhasznú társaság nem alapítható. KHT helyett ezért célszerű lehet majd eleve nonprofit gazdasági társaságként (non-profit kft) létrehozni az együttműködést.

A TÖOSZ (Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége) részéről Dióssy László elnök és Dr. Zongor Gábor főtitkár úr külön-külön tárgyalt a HuMuSz képviselőivel. Mindketten megerősítették, hogy a Szövetség részt venne a „koordinált összeállás” megalakításában. Április folyamán a hivatalos elnökségi és közgyűlési előterjesztést készítjük elő.

Az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar vadászati Védegylet szervezeti okok miatt nem vehet részt a formális alapításban, de felajánlotta szakmai együttműködését. A Magyar Turizmus Zrt. hasonlóképp nyilatkozott – számukra együttműködési nyilatkozatot készítünk elő. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium „hivatalból” támogatja a kezdeményezést, a többi minisztériumot és kormányzati szervet a választások után tájékoztatjuk a kezdeményezésről.

A HuMuSz munkatársai április–május folyamán igyekszenek minden szervezetet személyesen felkeresni és előzetesen egyeztetni a lehetőségeket.

E napokban keressük fel együttműködés reményében a Közútkezelő Kht.-t, a TV2 Naplóját, a közszolgáltatókat tömörítő Köztisztasági Egyesülést, az Országos Polgárőr Szövetséget, A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségét, a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesületet és több hasonló szervezetet.

Kérjük, ismerje meg a HuMuSz kezdeményezését, csatlakozzon az együttműködéshez, véleményével és javaslataival segítse a szeméthalmok eltűnését!

Csige Anikó (E-Misszió Egyesület, tel: 42/504-403, mail: [email protected]

Perneczky László (HuMuSz) Tájsebészet mb. programvezető – tel: 20 / 39 00 566 [email protected]

Szilágyi László (HuMuSz) elnök - tel: 386-2648, mail: [email protected]