Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerda esték a HuMuSz Házban - részletes program

  • 2007. október 01.
  • humusz
Idén õsszel október 3-án kezdõdik és Mikulásig tart a szerda esti elõadások sorozata a HuMuSz Házban. Kezdés este 6 órakor. A elõadók között lesz ügyvéd, néprajzkutató, geográfus és történész is, így aztán biztos, hogy még az ismerõsnek tûnõ témákról is sok új gondolatot hangzik majd el. Az elõadások beharangozóját honlapunkon hétrõl hétre közöljük. Minden érdeklõdõt szeretettel várunk!

 

Október 3. Gandhi születésnapja

Szabó Anita - a Humanista Mozgalom tagja

Az ENSZ Közgyűlése május végén Mahatma Gandhi születésnapját, október másodikát az Erőszakmentesség Világnapjává nyilvánította. Mindaz, amit Mahatma Gandhi politikai és spirituális vezetőként üzent és tett, ugyanolyan aktuális a ma fennálló rendben, mint az ő idejében. Így a rá való emlékezés nem merülhet ki egy egykor volt vezető elveinek és érdemeinek üres dicséretében. Számunkra sem ő, sem Martin Luther King nem halott. Mindketten élnek, és világszerte milliókat erőszakmentes tevékenységekre ösztönöznek.


Október 10. Az információ szabad - csak nehezen megszerezhető

Dr. Schiffer András - ügyvéd, környezetvédő, emberjogi aktivista

Átláthatóság, titkok, demokrácia. Dr. Schiffer András ügyvéd évek óta foglalkozik ezekkel a kérdésekkel. Nem elsősorban elméleti síkon, hanem a Védegylet és a Társaság a Szabadságjogokért aktivistájaként. Most perről perre haladva ismerteti meg hallgatóit a napfényre kényszerített hatalom természetével. Lehet-e titkolni a közpénzek sorsát? Lehet-e titkolni, hogy mi van az ételünkben, vizünkben? Mit tudhatunk a készülő titoktörvényről? Titok?

Október 17. Zöldet a tetőkre!

Bellavics László - a Zöldtetőépítők Országos Szövetségének elnöke

Talán nincs messze az idő, amikor kivirulnak a sivár lakótelepek. A tetőkre árnyas kertek költöznek, a fullasztóan száraz felső emeleti lakásokat betölti a madárcsicsergés, a nyírt pázsit és a lombok illata. Ne tessék hitetlenkedni - a világ számos részén már ez a helyzet! Az Egyesület építész, szigetelő, épületfizikus, kerttervező, kertész, tájépítész szakemberei La Corbusier, francia építésztől vették kölcsön mottójukat: „Nem hagyhatjuk, hogy épületeteink tetőfelületei csak a palák és csillagok párbeszédjére legyenek fenntartva."


Október 24. Az anyám kenyerénél, az apám boránál jobbat ki látott?

Agócs Gergely - népzenész, néprajzkutató

A helyi kultúrában élőknek helyiek az igényei is, ezeket a milliós tételekben előállított tömegtermékekkel nem lehet kielégíteni. Az ilyen ember konfekció helyett maga készítette, és csak saját magára jellemző ruhában: népviseletben jár, a saját maga termelte élelmiszerben bízik. A közösségi ember személyes felelősséggel tartozik a kulturális és természeti környezet állapota iránt is. Ezzel szemben a fogyasztói gazdaság a közösségi életforma lerombolásában érdekelt. Többről van itt szó, mint zenéről és táncról.

 

Október 31. E-számokról a guargumi-botrány után

Tóth Gábor - élelmiszermérnök

Mit tudhatunk néhány hónap elteltével a guargumi-botrány hátteréről? Mik a tanulságok? A magyar lakosság eddig is tonnaszámra ette a guargumit, és így lesz ez ezután is. Vagy talán változtatni kellene étkezési szokásainkon? Elfogadható-e, hogy az élelmiszeripar portékáit adalékanyagokkal próbálja széppé, kívánatossá, és ezáltal jól eladhatóvá tenni?


November 7. Helyi? Bio? Környezetbarát? Ismerd meg az élelmiszered!

Szilágyi Ákos - Nyitott Kert Alapítvány

A gödöllői Nyitott Kert Alapítvány 2000 óta műveli 7 hektáros biozöldség kertjét. A terményeket egy ideig a Nyitott Kert Futárrendszer értékesítette, aztán 2006-tól az értékesítést másra bízta, hogy még inkább az oktatásra és szemléletformálásra koncentrálhasson. A Kert a Szent István Egyetem tangazdaságává vált. Munka van bőven: helyi bográcsmenü készítése a Művészetek Völgyében, biogazda látogatások szervezése, egészségmenü összeállítása a gödöllői menzán. De mik a hosszú távú célok?

 

November 14. Pazarló életmód és fenntartható fogyasztás

Dr. Pomázi István - geográfus, környezetpolitikai szakértő

Létezik-e a világban fenntartható fogyasztás vagy mindenhol csak pazarló életmódot találhatunk? Mi adhat reményt a változásra? Előadónk nemcsak budapesti irodájában elemezte az OECD (Gazdasági és Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) és az EU gazdaságpolitikáját, de személyes tapasztalatokat is gyűjtött többek között az USA-ban, Kínában, Koreában és Japánban.


November 21. Gyermekeid 21. századáért harcolsz - pokolba a szabályokkal!

Tömöri Balázs - a Greenpeace magyarországi munkatársa

A címben idézett mondatot David McTaggart, a Greenpeace egyik alapítója mondta. Sokak számára vonzó a szervezet radikalizmusa, mások idegenkednek tőle. De hogy néz ki mindez belülről? Tömöri Balázs - aki a HuMuSz-tól került a Greenpeace-hez - azóta sem szakadt el a hulladékok témájától. Levetít egy-egy filmet az elektronikai termékek „újrafeldolgozásának" kínai és mexikói egészségi hatásairól, és egyéb meglepetésekkel is készül.


November 28. MŰSORVÁLTOZÁS! Gyimesközéplok és az új idők hulladékai

Murányi Veronika - néprajzkutató

Gyimesközéplok Csíkszeredától alig 40 kilométerre van, de az életmód egész más, mint a megyeszékhelyen. Gyimesben a hagyományos magatartásminták a fogyasztáskorlátozást, az újrahasználatot és az újrahasznosítást segítik - ha nem is ezeket a szavakat használják. Ám a rendszerváltozás óta rájuk zúdultak a modern piacgazdaság tömegesen előállított használati tárgyai, újfajta anyagai és formái. Mi az, amit a hagyomány szűrője még képes integrálni, s mi az, ami a változások során végképp elvész?

December 5. Eldobott jelenből megtalált múlt

Nagy Tyukos Ádám - történész

A hulladéktermelés gyakorlatilag egyidős az emberi fajjal, így nem csoda, hogy a régészek számára a hátrahagyott hulladék, a betemett szemétgödrök felbecsülhetetlen értéket jelenthetnek. Miben különbözött az ókori szemét a moderntől? Mit árul el a szemét letűnt korok társadalmáról és kultúrájáról? Milyen volt az ókori "recycling"?