Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szentgotthárd az osztrák hatástanulmányon háborog

  • 2008. január 30.
  • humusz
Égetnivaló, hazugságokat tartalmazó dokumentumnak nevezte Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere azt az osztrák hatástanulmányt, amely a város közelében, a határ osztrák oldalán tervezett hulladékégetõ-mûrõl készült. (MTI - hvg.hu)

„Érthetetlen számunkra, hogy le merik írni, hogy Ausztria legkeletibb csücskébe, a magyar államhatártól 600 méterre tervezett, évi 325 ezer tonna osztrák hulladék elégetését végző erőműnek nincsenek környezeti hatásai a Magyar Köztársaság területére" - mondta a polgármester a témáról tartott sajtótájékoztatón.

A tervezett hulladékégetőben mindössze 40 ember fog dolgozni, a térségben viszont 40 ezer ember életminősége romlik - hangoztatta.

Viniczay szerint a hatástanulmány elhanyagolható mértékben foglalkozik Szentgotthárddal és a hamarosan ismét önállóvá váló Őrségi Nemzeti Parkkal is.

„Visszautasítjuk a heiligenkreuzi hulladékégető környezeti hatástanulmányában leírtakat, nem hiszünk az abban leírtaknak, ki merem jelenteni, hogy a hatástanulmány megállapításai több helyen hazugságokat tartalmaznak" - mondta Viniczay.

A polgármester kijelentette: el kívánják érni, hogy Szentgotthárd ügyfélként kapcsolódhasson be az Ausztriában folyó engedélyezési eljárásba. Ennek jogi lehetőségeivel kapcsolatban hónapokkal ezelőtt kérdéseket intéztek a magyar szaktárcához, de választ ezekre a kérdésekre eddig nem kaptak.

Az eljárás megindításának és lebonyolításának kapcsán húsz olyan kérdést fogalmaztak meg, amelyeket ismét elküldenek a magyar szaktárcának, segítségüket, válaszaikat kérve - mondta a polgármester.

Viniczay szólt a Rába folyón ismét jelentkező, minden eddiginél intenzívebb habzásról is. „Tűrhetetlen, hogy a magyar diplomácia szemlesütve tűri azt a gyalázatos környezetszennyezést, amit egyes ausztriai érdekek miatt évek óta folyamatosan végeznek" - szögezte le a városvezető.

Már nem csak kérik, de követelik, hogy a magyar kormány végre vigye a Szentgotthárd-Őrség környezetszennyezésének ügyét az Európai Bizottság elé - tette hozzá. „Ismételten kérem a kormányt, hogy erőteljesen érvényesítse a heiligenkreuzi hulladékégető várható hatásaival érintett térség érdekeit, (...) azonnal tegyen intézkedéseket a magyar külügyminisztérium határozott európai fellépésének érdekében a Rába szennyezésének megállítására és Ausztria környezetszennyező magatartásának elmarasztalásával kapcsolatban" - hangoztatta a sajtótájékoztatón Viniczay.