Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szennyezett borok és gyümölcsök

  • 2008. április 02.
  • humusz
Tízbõl hét külföldi gyümölcsben vagy zöldségben volt permetmaradvány egy friss vizsgálat szerint. A hazai termények tisztábbak: egyharmaduk volt szennyezett. Az Európai Parlament szigorítaná a növényvédõszer-használat szabályozását. [ Forrás: VG.hu / AS NEtwork]

Az importált zöldségek és gyümölcsök 72 százaléka tartalmazott növényvédőszer-maradványt, egy százalékuknál a mérgező anyagok aránya meg is haladta az egészségügyi határértéket - derül ki a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növényvédőszer Analitikai Laboratóriumainak még nem publikált 2007-es felméréséből.

A hazai termesztésű növények jóval tisztábbak: egyharmadukban lehetett kimutatni valamilyen permetszer maradványát. Ellenben szintén egy százalékukban lépte túl a vegyszertartalom az egészségügyi határértéket. Korábbi eredmények azt mutatják, hogy a korai, üvegházi zöldségeken jellemzően több a mérgező anyag, mint a szezonális árukon. Évek óta az is folyamatosan alátámasztható, hogy az alma és a csemegeszőlő, valamint a szamóca különösen "veszélyeztetetten permetezettnek" minősül. Egy az egész Európai Unióra kiterjedő vizsgálat pedig azt mutatta ki, hogy a közösség területén árult zöldségek és gyümölcsök több mint 22 százaléka legalább egyféle különös aggodalomra okot adó növényvédőszer maradványait tartalmazza.

Az Európai Bizottság is felismerte a jelenlegi növényvédelmi gyakorlat problémáit, ezért új szabályozást kezdeményezett. Így várhatóan még az idén eldől, hogy fel lehet-e a továbbiakban is használni a kiemelt kockázatot jelentő - a rákkeltő, az öröklődési, illetve hormonális zavarokat okozó növényvédőszerek használatát. "Ezek a vegyi anyagok nagyobb mennyiségben a szervezetbe jutva mérgezést okozhatnak, ha pedig hosszú ideig folyamatosan rakódnak le a testben, akkor rákos és egyéb daganatos betegségek kialakulásához vezethetnek, veszélyeztethetik a hormonális rendszert és a nemzőképességet, terhes nőknél pedig károsíthatják a magzatot" - magyarázta érdeklődésünkre Pál János, a Levegő Munkacsoport témavezetője.

Érdemes tehát körültekintően, lehetőség szerint hazai zöldségeket, gyümölcsöket vásárolni, s azokat fogyasztás előtt alaposan megmosni, továbbá meghámozni. Bár teljes védelmet még ez sem mindig nyújt, mivel az erős vegyi anyagok a gyümölcsök, zöldségek húsába is bekerülhetnek. Tavaly ősszel az Európai Parlament első olvasatban elfogadott egy olyan javaslatot, amely a legmérgezőbb permetszerek használatát a felére szorítaná vissza. Jelenleg az európai törvényalkotás következő lépcsőjeként az agrárminiszterekből és a kormányfőkből álló Európai Tanács előtt van a tervezet. A környezetvédők most azért aggódnak, hogy az ipari érdekek felé hajló tanács puhít a jelenleg még szigorú tervezeten. A jogszabályról legkorábban ősszel születhet döntés.

Riasztó adatok az európai borokról

A hagyományos eljárással termelt borok jóval szennyezettebbek növényvédőszerrel, mint a bioborok - derül ki az Európai Növényvédőszer Akciócsoport (PAN) Brüsszelben bemutatott vizsgálatából. Ennek során negyven, a világ különböző szegletéből származó vörösborban kutattak vegyszermaradványok után. A harmincnégy hagyományosan előállított bor mindegyike tartalmazott növényvédőszer-maradványt, még francia csúcsminőségű borokban is kimutatták. A hat bioborból csak egy volt szennyezett, amit a környező mezők hatásának tulajdonítottak.