Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szemétügy - megy az Alkotmánybíróságra

  • 2009. június 11.
  • humusz
Szerző: 
admin
A Tavirózsa Egyesület az Alkotmánybírósághoz fordul Veresegyház Város Önkormányzata szemétdíjat megállapító rendelete miatt.

 

Veresegyház Város Önkormányzata 2009. évre vonatkozóan a korábbi 12.000.- Ft-ról 24.000.- Ft-ra emelte fel a szemétszállítási díjat. A rendeletalkotás során az előterjesztők nem vették figyelembe a vonatkozó törvényt, sem az alkotmánybíróság ezzel kapcsolatban már meghozott döntéseit. Azaz nem végezték el a hulladékgazdálkodási törvényben kötelezően előírt részletes költségelemzést, több olyan tételt is szerepeltettek a költségkimutatásban, mely az elmúlt év egyszeri kiadásai között volt, így azok nem képezhették volna az önköltségszámítás alapját. Ezen túlmenően, a rendelet, illetve a szemétdíj nem alkalmas arra, hogy az igénybevétellel arányos díjfizetésre módot adjon.

A problémát nem oldja meg a kisebb méretű 50-60 literes tárolóedények használatának lehetősége sem, hiszen a településen nagy számban vannak olyan kötelezettek, akik a legkisebb edényméretnek megfelelő szemét szállítására sem tartanának igényt, mert nem laknak a településen életvitelszerűen, vagy egyedülálló kisnyugdíjasként minimális hulladékot termelnek.

A fenti körülmények miatt a Tavirózsa Egyesület az Alkotmánybírósághoz fordul és kéri a törvénysértő önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezését.

Az Egyesület a fenntartható fejlődéssel összhangban, a környezettudatos szemléletmód erősítésének érdekében támogatja a szelektív hulladékgyűjtés további népszerűsítését, és ennek ösztönző hatása meg kell, hogy jelenjen az arányos szemétdíjban is. E mellett támogatják az arra alkalmas háztartásokban a komposztálás elősegítését, valamint a térségi komposztálótelep létrehozását.

A fentiek megvalósításával összhangban az egyesület felajánlja szakmai segítségét az önkormányzatnak, hogy mind a környezetvédelem, mind a lakosságot kevésbé sújtó, az arányos közteherviselés szabályainak megfelelő, új rendeletben szabályozzák a szemétszállítás városi költségeit.

A 100%-os díjemeléshez kapcsolódóan 2009. januárjában minden kötelezettet levélben értesítettek arról, hogy rászorultságuknak megfelelő mértékben, maximum 50%-os díjkedvezmény igényelhető a szemétszállítási díj csökkentésére.

A több mint 400 kérelmező több hónapon keresztül nem kapott választ időben benyújtott kérelmeire. 2009. júniusában kezdték meg kézbesíteni számukra a polgármester elutasító határozatait. Az Egyesület álláspontja, illetve a vonatkozó jogszabály alapján, amennyiben a hatóság a kérelmet törvényes határidőn belül nem bírálja el, úgy a kérelem elfogadottnak tekintendő.

A polgármester határozatait ennek alapján törvénysértőnek tartják és tagjaik érdekeinek védelmében az egyesület jogorvoslattal fog élni.

 

Forrás: EuroAstra Internet Magazin