Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeméthegy Miskolcon

  • 2006. május 21.
  • humusz
Illegális hulladéklerakó a városi szeméttelep mellett

RTL Klub Híradó

Út mellett lerakott szemétkupacok fogadják a vasúton érkezõket Miskolcon. A városi szemétlerakó látványa évek alatt megszokottá vált, a mellette képzõdött illegális szemétlerakó azonban újdonságnak számít. A közterületen, út mentén, a ligetes részen szétdobált hulladékkal senki nem foglalkozik. Az önkormányzat hulladékgazdálkodási cége nem nyilatkozik, mert szerintük ehhez nekik semmi közük.

 

A Miskolcra vonattal érkezőket a városi szeméttelep bejárata mellett utcahosszúságban elterülő szeméthalmok látványa fogadja. A fán lengedező nejlonzsákokat feltehetően a szél fújta ki a szeméttelepről, a szanaszét heverő kimustrált tárgyakat azonban biztos, hogy valaki szándékosan rakta le ide.

Van itt minden, régi porszívó, műanyag kanna, és valószínűleg az itt szétdobált alkatrészekből egy komplett autót össze lehetne rakni.

Rejtély, hogy az építési hulladékot miért ide, a hivatalos lerakótól kétszáz méterre rakta le valaki, ha már eddig elhozta. A telep szomszédságában lakók azt mondják, mindennapos, hogy az autósok nem mennek el a bejáratig, inkább az út mellett szabadulnak meg terhüktől.

"Ezek nem a kukából kerülnek ide, magánemberektől. Sajnos. Szaladok sokszor félőrülten, azt mondja, csak megálltunk pihenni, azt mondja, nem szemetet rakunk le" – mondta Kolláth Károlyné.

A fák közé bújtatott icipici tiltó tábla el sem riaszthatná a szemetelőket. De azokat sem, akiknek megélhetést jelent ez a környék.

A guberálók felugranak a platóra, amíg egy-egy teherautó arra vár, hogy beengedjék a szeméttelepre. A szemétgyűjtők kiszedik a halomból azt, amit még használni tudnak, ami nem kell, azt egyszerűen otthagyják az út szélén.

A szeméttelepet az önkormányzat hulladékgazdálkodási cége üzemelteti. A cég vezetője azonban nem kívánt nyilatkozni, azt mondta, nekik semmi közük a kapun kívül történtekhez, mivel az közterület.