Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szélturbina hulladékból

  • 2008. augusztus 24.
  • humusz
Kizárólag újrafelhasznált hulladékból épített szélturbinát egy brit diák. A találmány elsõsorban a fejlõdõ országokban lehet sikeres.

 

A Daily Mail weboldalának értesülései szerint a 22 esztendős Max Robson gépezetéhez körülbelül 20 font (mintegy 5800 forint) értékű alkatrészekre van szükség. A fiatal feltaláló egy régi bicikli vázát és fogaskerekeit, egy robogó indításához használt elektromágnest, egy öreg Ford akkumulátorát és némi faanyagot használt a szélkerék megépítéséhez.

A kizárólag újrafelhasznált anyagokból készült szerkezet a szél energiáját alakítja elektromossággá, amelyet az akkumulátor segítségével lehet tárolni. A szélturbina teljesítménye 11,3 watt, amely 63 órán keresztül képes elegendő energiát szolgáltatni egy lámpa működtetéséhez, vagy 30 órán át működtethet egy rádiót.

A greenwich-i terméktervező hallgató nemrégiben kapta kézhez diplomáját a University of Portsmouth-on. mint mondta, mindig is érdekelték a különböző gépek, szerkezetek, s édesapja lelkesedésétől hajtva választotta hivatását. Robson szerint a szélturbinát akár képzetlen munkások is össze tudják szerelni a világ bármely pontján, egy napon belül.

„Apám mindig is akart építeni egy ilyet, de én megelőztem” – nyilatkozta mosolyogva a fiatalember. „Ő már korábban akart építeni hulladékból egy szélturbinát, az én ötletem volt, hogy olyasmit kéne csinálni, amit a fejlődő országokban is hatékonyan lehetne alkalmazni. Persze drámai változásokat nem fog okozni, de egy ilyen szerkezet jelentősen megkönnyítheti a nehéz körülmények között élők mindennapjait.”

Robson mintegy 20 fontot költött a szélturbina kifejlesztésére, a sorozatgyártott készülékek még ennél is olcsóbbak lehetnek. Összehasonlításként, a legolcsóbb szélturbina a piacon 2000 fontba (csaknem 600 000 forintba) kerül.

 

 

Forrás: HVG / Greenfo