Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szedd Össze Magad!

  • 2004. április 06.
  • humusz
2004. április 24-én immár ötödik alkalommal szervezi meg a Rügyecskék Alapítvány több szervezettel közösen a hagyománnyá váló Normafai Erdõtakarítást "Szedd Össze Magad!" címszóval.
Annál is inkább, mert a rendezvényre több száz ember várható (a Magyar Kung-Fu Szövetség teljes létszámban ígérte magát, ami legalább 2-300 ember) idén először szeretnénk e takarítást úgy megszervezni, hogy addig további nyári helyszíneknek és időpontoknak járunk utána, egész pontosan további havi egy-egy alkalmat meghirdetünk. Ez azt jelenti, hogy keresünk takarítandó helyszínt májusra, júniusra, júliusra az augusztusi helyszín Kistarcsán lesz 08. 28-án.

Takarítandó helyszín alatt azt értjük, hogy keresünk egy helyi embert (helyszínfelelőst), aki az észlelt szemetes területet felméri (mekkora, hol van, mennyi és milyen jellegű szemét szennyezi) s hajlandó a helyi önkormányzattal felvenni a kapcsolatot és az összeszedett szemét térítésmentes elszállítását lebeszélni, majd leszerződni velük. Ha mód van a szükséges eszközök biztosítására (zsákok, kesztyűk) azt is jó lenne tőlük kérni, de ha ez nem megoldható, akkor a szükséges eszközöket a Rügyecskék Alapítvány biztosítja. Csakúgy, mint (fénymásolt) szórólapokat és plakátokat, tartalmukat, példányszámot előre egyeztetve a helyszínfelelőssel, (akár plakátozási segítséget is nyújtva a) helyszínrejuttattással.

Javasolt időpontok: Május 15: (szombat) Nemzetközi Klíma Akciónap

Június 5: (szombat) Környezetvédelmi Világnap vagy

június 26: (szombat) az "Egészséges Világ!" Egészségügyi Miniszteri és Civil Konferencia idején (de bármelyik másik júniusi hétvége jó)

Júlis 11: (vasárnap) Népesedési Világnap

Július 24 (szombat) Kapolcs, "Lehet más a társadalom!" akciónap keretében (de bármelyik másik júliusi hétvége jó)

Szeptemberben is lehet, hisz szept. 23 (csütrötök) Takarítási Világnap, 26. (vasárnap) pedig a Tiszta Hegyek Napja.

Fontos még, hogy a takarítandó területen, vagy annak közelében legyen egy tűzrakóhely, ahol lehet szabad tűzön főzni, s le tud a takarító csapat ülni. Kijár a kiadós munka után az - eddig legalábbis mindig vegetáriánus - estebéd.

Jó ha van a közelben zöldséges, étterem, vagy őstermelő, aki valamit felajánl a takarítóknak, de ha ezt nem sikerül megszervezni, az alapítvány működési költségeiből segít a szükséges források megteremtésében.

A helyszínfelelősök jelentkezését várjuk a [email protected] emailcímen, ill. telefonon a 20-343-29-75 telefonszámon. Minden, április 24-ig leszervezett akciót a Normafai Takarítás napján a sajtón és szórólapokon keresztül népszerűsítünk, és szóban is meghirdetünk.

Jó Tanács:

mivel először szervezünk hasonló (láncre)akciót, nem tudjuk biztosan hány emberre számíthatunk az egyes helyszíneken. A 24-e 2-300 igért résztvevőjéből kiindulva 40-50 ember munkaerejére számítunk a további helyszíneken, tehát ehhez mért legyen a takarítandó terület nagysága is. Hamarabb végezni jobb, mint dolga végezetlen távozni. (Nem az ország összes kiszórt szemetét akarjuk egycsapásra felszedni, hanem az embereknek kedvet csinálni ilyeneken résztvenni és bátorítani, hasonlókat szervezni!)

Info még: a májusi alkalomra már jelentkezett egy 40-45 fős, külföldi önkéntesekből álló csapat, időpontot még nem fixáltunk.

További szép napokat, tavaszi munkálatokat és szervezőkedvet kívánok mindenkinek szeretettel:

Ferjentsik Viola

Rügyecskék Alapítvány