Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Százmilliók trágyahasznosításra

  • 2007. január 08.
  • humusz
Dögkutak rekultiválására, évi mintegy 800 tonna állati hulladék feldolgozására nyertek 240 millió forintot uniós és hazai költségvetési forrásokból a mohácsi és a pécsváradi kistérség települései. [FN.hu]
A cél a térségben a talajra és az ivóvízre veszélyt jelentő dögkutak rekultiválása, új, a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő begyűjtőhelyek és szállítóhálózat létrehozása, továbbá egy állatihulladék-feldolgozó, -hasznosító rendszer kiépítése.

A 61 települést érintő fejlesztés a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Programon nyertes pályázatnak köszönhetően 75 százalékban európai uniós és 20 százalékban hazai költségvetési forrásból valósulhat meg – közölte a projekt menedzsere.

A pénzből 14 településen rekultiválják a meglévő, használaton kívüli gyűjtőhelyeket, dögtereket, 12 helységben pedig speciális konténerek használatbavételével új gyűjtőhelyeket alakítanak ki.

A tervek szerint a lakosságtól és az állattenyésztő vállalkozóktól begyűjtött évi 800 tonna állati hulladékot egy Szajk külterületén található telephelyen feldolgozzák, sterilizálják, majd segédanyagok bekeverését követően mezőgazdasági területek talajjavítására szolgáló komposzttá alakítják.