Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sörösüveg kontra PET-palack

  • 2007. február 24.
  • humusz

Február 15.-én Jürgen Resch, a Deutsche Umwelthilfe nevû német civil szervezet ügyvezetõ igazgatója tartott elõadást a budapesti HuMuSz Házban. A Hulladék Munkaszövetség szervezésében tartott elõadás témája a visszaváltható italcsomagolások helyzete volt, a német tapasztalatok tükrében. A hallgatóság körében a környezetvédelem és a média területérõl érkezõk mellett sokan képviselték az ipart is. Forrás: www.greenfo.hu




Nehéz küzdelem, szomorú világtendencia

Az igazgató elmondása szerint a Deutsche Umwelthilfe 31 éve foglalkozik különböző környezetvédelmi témákkal - úgymint klímavédelem, természetvédelem, energia -, de olyan nehéz küzdelmet egy területen sem volt kénytelen folytatni, mint a visszaváltható palackok kapcsán. 15-20 évvel ezelőtt minden italcsomagolás újratölthető volt, betétdíjjal. Az azóta mutatkozó, környezetileg káros világtendencia eredményeképp 2002-ben az eladott italok több, mint 75%-át dobozba, vagy műanyag-palackba csomagolták, és a legtöbbre nem vonatkozott betétdíj.

A sörösüveg jól tartja magát

Az elmúlt évtizedben a sörösüveg európai piaci részesedése állandó szinten maradt, míg az üdítő-csomagolások között csökkent az újratölthető üveg jelentősége.

Többféle módszer van az újratöltés megőrzésére és az újrahasznosítás megerősítésére:
-az egyutas csomagolás tiltása és/vagy az újratöltés kötelezővé tétele,
-a pénzügyi intézkedések,
-a betétdíjas rendszer,
-illetve a betétdíj és az adó kombinálása.

Az európai helyzet

A Németországban nemrégiben bevezetett kötelező betétdíjas rendszernek az újratölthető csomagolásokra gyakorolt pozitív hatásán felbuzdulva több ország is érdeklődik a téma iránt, ugyanakkor az ipar egyes szereplői erős ellenkampányt folytatnak, és egyes tanulmányok azt mutatták ki, hogy a visszaváltható italcsomagolásnak nincs ökológiai haszna. "Érdemes tehát alaposan és kiegyensúlyozottan megvizsgálni a kérdést"- mondta előadásában Resch.
A terület szabályozásában igen nagy szerepe van az Európai Unió joganyagának, amit Resch szerint fontos lenne a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve felülvizsgálni. Az egyik legfontosabb joganyag a Hulladék Keretirányelv (Waste Framework Directive 75/442/EEC), amely kimondja, hogy a csomagolás újratöltésének elsőbbséget kell biztosítani a más hulladékkezelési módszerekkel szemben.
2006 decemberében megjelent egy uniós jelentés, amely szerint az újratöltés kis távolságra való szállítás és magas visszaváltási arány esetén ökológiailag előnyösebb az egyutashoz képest. Nem lehetséges és nem is célirányos uniós szinten szabályozni az újratöltés előnyben részesítését, inkább megfelelő nemzeti szabályozással kell a problémát kezelni. "Úgy tűnik, hogy ma az újratölthető csomagolás a politikai támogatás nélkül nem tűnik életképesnek a kereskedelemben" - áll a jelentésben.
A decemberi jelentés szerint a leghatékonyabb az egyutas csomagolás betiltása lenne, ugyanakkor ez ellenkezik a Keretirányelvvel.
Az Unió egyes államai, például Finn- és Svédország, jó példával járnak elöl, és világos stratégiájuk van az újratöltés előnyben részesítésére, máshol viszont túl laza a stratégia, vagy nem is készült még el.


A Deutsche Umwelthilfe véleménye

A civil szervezet szerint az újratöltési rendszerek valóban előnyösek, de nem csak a helyi szinten való alkalmazás esetén. Egyetértenek azzal is, hogy politikai támogatásra van szükség, illetve, hogy az egyutas tiltása lenne a leghatékonyabb módszer - kár, hogy az uniós szabályozás ezt nem támogatja. A legnagyobb sikereket eddig betétdíjas rendszerekkel érték el, a betétdíj és az adó kombinálása pedig még eredményesebb lehet.

Számos helyen alkalmazzák

Németországban 2002-ben vezették be a betétdíjas rendszert az alumínium-dobozokra és a műanyag-palackokra, ami kiegyenlített feltételeket teremtett a piacon és igencsak sikeresnek bizonyult. A világon több, mint harminc ilyen rendszer működik, mindegyik sikeresen; 2006-ban Hollandiában és Horvátországban is bevezették, és több uniós országban gondolkodnak az áttérésen. Az Egyesült Államok és Kanada több államában is működik a rendszer.

A betétdíj előnyei

A betétdíj jó minőségű újrahasznosítást tesz lehetővé, az összes begyűjtött hulladék valóban felhasználásra kerül, és jelentősen csökkenti a szemetelést. Németországban például 2002-ig 1-2 milliárd egyutas italcsomagolást dobtak el; azóta ez a probléma megszűnt a betétdíjas rendszernek hála. A kötelező betétdíj ráadásul elősegíti az újratölthető csomagolások versenyben maradását is: Németországban a sörösüvegeknél és az üdítőitaloknál növekedett az újratölthetők aránya, míg Ausztriában és Portugáliában (ahol nem vezettek be betétdíjat) minden italfajta esetében csökkent ezen arány.

Bajomi Bálint, greenfo.hu