Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokkoló meglepetéseket tartogatnak a gyorsételek

  • 2008. május 13.
  • humusz

Egyetlen adag döner kebab annyi kalóriát tartalmaz, mint egy egész üvegnyi étolaj - nem ez azonban az egyetlen sokkoló meglepetés, amely a gyorsételek alaposabb vizsgálata során érte a brit táplálkozási szakértõket, akik arra a megdöbbentõ következtetésre jutottak, hogy heti két adag ilyen étel elfogyasztása tíz éven belül szívrohamot okozhat.

 


A hampshire-i önkormányzat megbízásából vizsgálták a táplálkozási szakértők a népszerű gyorsételeket: pizzát, kínai és indiai ételeket, a kebabot, valamint a Nagy-Britanniában igen kedvelt sült halat hasábburgonyával. Az eredmény még a szakértőket is megdöbbentette.

A legtöbb népszerű gyorsétel egyetlen adagja ugyanis annyi zsiradékot tartalmaz, amennyit maximálisan szabadna egy nap fogyasztani. A döner kebabban azonban például 111 grammnyi zsiradék van - a megengedett napi mennyiség duplája! Ez ezer kalóriát jelent - annyit, amennyit egy üveg étolaj elfogyasztása tesz ki.

A gyorsételek ráadásul telített zsírsavakat tartalmaznak, amelyek emelik a koleszterin-szintet és vastagítják az ereket. Ha tehát valaki hetente kétszer ilyesmit eszik, akkor "beprogramozza" a szívkoszorúér-betegségeket.

A gyorsételek egészségügyi hatása természetesen függ attól, hogy egyébként milyen étrendje van valakinek, milyen idős és mennyit mozog. Ha a gyorsételek mellett valaki sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, akkor kisebb a veszély.

Ha viszont a gyorsételek mellett sok édességet, olajban sült ételt eszik, és nassol is, akkor minden esélye megvan arra, hogy tíz éven belül szívrohamot kapjon - hangsúlyozta Denise Thomas táplálkozási szakértő, aki arra is figyelmeztetett, hogy például Portsmouth lakosságának 60 százaléka túlsúlyos vagy kövér.

 

 

 

 

 

Forrás: Inforadio.hu