Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Savasodnak az óceánok

  • 2005. szeptember 30.
  • humusz

ocean.jpg"Az üvegházhatásból származó szén-dioxid mennyiségének növekedése az eddig feltételezettnél gyorsabb ütemben savasítja a tengereket, s ennek következtében 50-100 év alatt a sarkvidékeken fontos tengeri organizmusok tûnhetnek el. "

Szén-dioxid...
...hulladékégetõk...autók...feleslegesen égve hagyott villanyok...avarégetés...fakivágás...

"A veszélyre egy nemzetközi kutatócsoport figyelmeztet a Nature című brit tudományos magazin legújabb, tegnapi számában. A tanulmányban, amelynek elkészítésében a bremerhaveni Sarkvidék- és Tengerkutató Intézet (AWI) is részt vett, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának jelentős mértékű csökkenését sürgetik a kutatók. A tanulmány szerint mindenekelőtt a hideg vízi korallokat, a tengeri uborkát és a vízben lebegő szárnyas csigát fenyegeti veszély. Ezek az állatok fontos táplálékot jelentenek más állatok számára a rákoktól a lazacokon át egészen a cetekig, ezért kiveszésükkel az egész poláris ökoszisztémát érintő súlyos következményektől lehet tehát tartani.

Az AWI adatai szerint az olaj és más fosszilis energiahordozók felhasználásával minden ember naponta átlagosan tizenegy kilogramm szén-dioxidot termel, amely a légkörbe jut. "Ebből négy kilogrammot a világtengerek vesznek fel, enyhítve ezzel az üvegházhatást. Sajnos a tengervíz és a szén-dioxid reakciójából sav keletkezik, amely képes számos tengeri lény mészhéjának feloldására" - áll az intézet jelentésében. Ha a szén-dioxid-koncentráció jelenlegi növekedési üteme fennmarad, akkor a sarkvidéki tengerekben élő szárnyas csigák ötven év alatt egyszerűen feloldódnak. A melegebb tengerekben is ez történik, csak lassabban.


Veszély fenyegeti a hideg vízi korallokat is, amelyek különösen az észak-atlanti vizekben elterjedtek. Ismertebb, trópusi rokonaiktól eltérően ezek a korallok csak nagyon lassan növekednek. Létüket már ma is erősen fenyegetik a halászok által alkalmazott fenékhálók. "A jóslások elkerülése érdekében 13 alternatív számítási modellbe tápláltunk be adatokat. Az eredmények összehasonlításakor mutatkoztak kisebb eltérések a különböző modellek között, de az alapvetően fontos következtetés minden esetben ugyanaz volt: A tengerek elsavasodása sokkal gyorsabb, mint azt eddig gondoltuk" - mondta Reiner Schlitzer, az Alfred Wegener Intézet professzora."


Forrás: greenfo