Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sajtóközlemény

  • 2004. június 15.
  • humusz
A HuMuSz megdöbbenéssel értesült arról, hogy az egy éve elfogadott Országos Területrendezési Tervről (OTT) szóló törvényt önálló képviselői indítvánnyal módosította az Országgyűlés. A regionális hulladéklerakók törvényben előírt 1000 méter sugarú védőövezetét 500 méterre, illetve a repülőterektől való telepíthetőségi távolságát pedig 13 km-re csökkentették. (a korábbi 15 km helyett), amely szakmailag nem megindokolható.
Szomorúan látjuk, hogy a parlamenti pártok a választások után egy nappal teljesen egyetértenek ebben az ügyben, egyetlen ellenszavazattal fogadták el a módosítást!

Véleményünk szerint az elfogadott indítvány
- sérti a lakosság egészséges környezethez való alkotmányos jogát,
- nem érvényesíti a magyar és az Európai Uniós jogszabályokban, nemzetközi szerződésekben is elfogadott elővigyázatosság elvét;
- tovább rontja az állami egészségpolitika hitelét, a Parlament tekintélyét és a társadalmi szervezetek által felvállalt lakossági konfliktuskezelési programok hatékonyságát.

A törvénymódosítás előkészítése ? a társadalmi szervezetek, az Országos Környezetvédelmi Tanács, az önkormányzati szövetségek véleményének mellőzése miatt ? nem elégíti ki a jogalkotási törvény és az Aarhus-i Egyezmény kívánalmait.

A HuMuSz a lakosság egészséges környezethez való jogának és az elővigyázatosság elvének biztosítsa érdekében a Köztársasági Elnökhöz fordul, hogy kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

2004. június 15, Budapest

ELŐZMÉNYEK: ITT!

HÁTTÉRANYAG LETÖLTHETŐ ITT: [HÁTTÉRANYAG]

További információ:
Tömöri Balázs
06-1-386-26-48,
06-20/32-9-32-38
[email protected]