Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vegyi áramforrások: elemek és akkumulátorok

  • 2009. október 22.
  • beus

Néhány tíz elemcsere helyett megéri beszerezni akkumulátort és töltőt. Az elemek és az akkumulátorok káros anyagagai, ha talajba vagy élővízbe kerülnek, előbb-utóbb visszajutnak az élő szervezetekbe, majd az emberbe, komoly egészségügyi károkat okozva. A Tudatos Vásárló cikke.

 

A szárazelemek nem újratölthetőek, de néhány berendezésbe, valamint különleges felhasználási körülmények között (például extrém környezeti viszonyok) sajnos csak ezek használhatóak. Tudomásom szerint Magyarországon a szárazelemek újrahasznosítása nem megoldott, azaz valamilyen beton lerakóba kerülnek. A szárazelem veszélyes hulladék, nehéz- és egyéb fémeket, savakat tartalmazhat; meg kell akadályozni, hogy a kommunális szemét közé, talajba, tűzbe vagy vízbe kerüljön!

A cink-szén szárazelemek nagyon hamar kimerülnek és nem újrahasznosíthatóak, csak végszükség esetén érdemes ezt választani. Alkáli szárazelemeknek (gombelem, ceruzaelem) két fő csoportja van a felhasználási cél szerint. Az ún. „Heavy duty" típusokat rövid ideig tartó nagy terhelésre szánják. A „Long Life" típusokat hosszú ideig, akár évekig tartó kis terheléshez javasolják. Távirányítókba, órákba az utóbbiak valók.

Mindig a várható felhasználási célnak megfelelő elemet válasszunk! Lehetőleg ne tartalmazzon ólmot (Lead), higanyt (Mercury) és kadmiumot (Cd) - az összetevőkről az elem palástján található feliratról tájékozódhatunk.

Használat és elhelyezés

  • Az elemek és az akkumulátorok (más néven újratölthető elemek) használata és használat utáni elhelyezése során felmerülő esetleges egészségügyi és környezetvédelmi kockázatok csökkenthetők.
  • Ne berendezésekben tárold az elemeket, az elhasználódott elem ugyanis tönkreteheti azt; időszakosan használt eszközökben pedig semmiképp se, mivel az önkisülésük miatt maguktól is lemerülnek.
  • Feltöltve, hűvös helyen tárold az akkumulátort; egyik típus sem szereti, ha lemerülve tárolják, mert az rövidíti az élettartamát.
  • Ne használj együtt különböző elemtípusokat, mert valószínűleg nem egyszerre merülnek le, és így félő, hogy a még jó elemet is kidobod véletlenül.
  • Felváltva, egyenletesen terheld akkumulátoraidat, ezáltal is meghosszabbítva élettartamukat. E cél érdekében érdemes megjelölnöd őket: egy celluxszal felragasztott cetlire írt szám is megteszi.
  • A tönkrement szárazelemeket és aksikat gyerekektől elzárt helyen, üvegedényben tárold a savak és a nehézfémek miatt, majd vidd hulladékudvarba vagy egy közeli gyűjtőpontba!
  • A használt elemeket nem szabad kukába dobni!
  • A legjellemzőbb akkumulátortípusok otthoni és irodai környezetben
  • Az akkumulátoroknak számos formája van, közülük egy az úgynevezett újratölthető elem, melynek leggyakoribb típusai a nikkel-kadmium és a nikkel-fém-hidrid elemek.

 

 

Nikkel-kadmium (NiCd)

Nikkel-fém-hibrid (NiMH)

Lítium-polimer, (LiPo)

Lítium-ion (Lion)

 

Alkalmazási terület

Szünetmentes áramforrásokban, biztonsági világításokban.

Személyi digitális eszközökben, például digitális zsebnoteszek, mp3 lejátszók, szerszámokban.

Laptopokban, mobiltelefonokban, fényképezőgépekben, szerszámokban.

Újratölthetőség (alkalom)

2000

500-1000

1000

1000

Energiasűrűség: egy kilogrammnyi akkumulátor óránként hány wattnyi energiát produkál.

40-60

90

130-200

110-170

Fajlagos teljesítmény (W/kg)

150

250-1000

 

2800

1800

 

Töltés-kisütés hatásfoka

70 %

66 %   

99%

99%

Kezelés

Öregedésüket jelzi, ha folyamatosan vesztik kapacitásukat, úgy kezdenek viselkedni, mint egy kisebb kapacitású aksi.

Vannak olyan NiMH-k, amelyeknek nagyon kicsi az önkisülése, azaz csak nagyon lassan merülnek le, ha nem használják őket. Ezeket már eleve feltöltve lehet kapni.

Nem szabad teljesen kisütni és fagypont alatt tölteni őket, érzékenyek a túltöltésre.

Nem szabad teljesen kisütni és fagypont alatt tölteni őket.

 

Töltőválasztás

Olyat érdemes választani, amelyikben valamilyen fejlett elektronika vezérli a töltést, és a gép jelez, ha feltöltötte az akkumulátort. Fontos, hogy tartalmazzon polaritásvédelmet, túltöltés elleni védelmet, és automatikusan váltson szinten tartó (csepp-) töltésre a töltés befejezése után, így elkerülhető az önkisülés megindulása. A legjobb típusok nem párban vagy az összeset egyszerre, hanem akkumulátoronként külön-külön végzik a töltést. A szuper gyors töltők csökkenthetik az akkumulátoraink élettartamát, mert a gyors töltés nagy terheléssel jár az akkumulátor számára.

A töltő kiválasztásánál az is szempont lehet, hogy ha a konnektorban felejtjük, minimális legyen a készenléti fogyasztása. Amelyik töltő töltés nélkül is kézzel érezhető meleget ad, nem energiatakarékos. Végül, érdemes tudni, hogy ma már léteznek napenergiával működő töltők is.

Baranyák Zoltán

 

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 13. számában.  

Forrás: Tudatos Vásárló