Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mert azért is hülyék vagyunk

  • 2009. november 14.
  • beus
Szerdán megnyitott Budapest n+1-edik plázája, ami semmiben nem más, mint a többi: ugyanúgy van benne hipermarket, divatüzlet, könyvesbolt és persze elektronikai áruház is. Ebben nem is lenne semmi érdekes, azonban arra talán kevesen számítottak, hogy szakadó esőben is több százan várják majd a nyitást. Volt itt szolid anyázás, kordonbontás, rohanás az akciós cuccokért.

 

Biztos mindenki ismeri a fenti szlogen eredetijét, hiszen egy időben a csapból is ez folyt. Azt rögtön az elején le kell szögezni, hogy ebben a cikkben nem arról a bolthálózatról lesz szó, amelyik a kérdéses szlogennel hirdette magát, hanem egyik versenytársáról. "Egyik 19, másik egy híján 20" - mondja erre találóan a magyar.

"Nézze, azok már vásárolnak!" - kiáltott fel valaki szerdán 11 óra 11 perckor a kordon mögött. Enyhe sajnálatot éreztem az egy szem biztonsági ember iránt, akinek szembe kellett volna szállnia néhány tucat akciós plazmatévére és dvd-lejátszóra kiéhezett vásárlóval. Ha még vannak ott páran, akkor lehet, hogy elszabadult volna a pokol, így viszont csak szép csendben szétszedték a kordont és berohantak a plázába.

A legnagyobb tolongás persze az elektronikai áruháznál volt, de ezen lassan már meg sem lepődünk. Gondoljunk csak arra, amikor a szóban forgó üzletlánc megnyitotta első magyarországi üzletét. Na, akkor tényleg elszabadult a pokol. Az egészben csak az a bosszantó, hogy a kérdéses bolthálózat sokadszor játssza el ugyanezt a nyitás napján "megdöbbentő akciókkal", és még mindig vannak olyanok, akik huszadszor is bekajálják. Nem is kevesen. Itt érdemes hozzátenni, hogy természetesen a versenytársak sem különbek, ha éppen ők nyitnak új üzletet.

Kíváncsi lennék például, hogy az akcióban árult négyezer forintos noname dvd-lejátszó mekkora értéket képvisel. Megnézném például azokat, akik szerdán vettek belőle, hogy fél év múlva vagy egy év múlva még mindig azon nézik-e a 990 forintos akciós filmeket.

Azonban engem ennél fontosabb kérdések aggasztanak: Hányan munkanélküliek közülük? Mekkora hányaduk kap valamilyen formában állami segítséget, munkanélküli segélyt vagy szociális támogatást? A 10 százalék feletti munkanélküliség ismeretében biztos nem kevesen vannak köztük ilyenek. Aztán az is megérne egy misét, hogy hányan vettek elektronikai cikket áruhitelre. Vajon ők fél év múlva is fizetik majd a törlesztőrészleteket, ha ne adj Isten tovább emelkedik a munkanélküliség és az utcára kerülnek? Vagy ez is majd a bedőlő hitelek népes táborát gyarapítja? Mindegy, végülis legrosszabb esetben majd jön a bank, elviszi a plazmát, a család meg előbányássza a pince mélyéről a fekete-fehér Videotont és azon nézi tovább Mónikát meg Joshit.

BK

Forrás: Menedzsment Fórum