Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Méreg a tengerben! Elkeseredett tiltakozás a szemét-maffia ellen

  • 2009. október 27.
  • beus
Az olasz partoknál elsüllyesztett hajóroncsokban rejlő mérgező hulladékok ellen tiltakoztak a dél-olaszországi Calabriában.

 

Mintegy ezer ember, köztük környezetvédők, politikusok és helyi halászok vonultak az utcára Amantea településen és követelték a kormánytól a veszélyes anyagok okozta problémák megoldását. A Legambiente nevű környezetvédelmi szervezet elnöke szerint az államnak több pénzt és figyelmet kellene szentelnie a szennyezett területek megtisztítására.

A Reggio Calabria-i ügyészség szerint az olasz maffia 32 olyan hajót süllyesztett el, amely fedélzetén mérgező anyagot - tóriumot, plutóniumot, ammónium-szulfátot - szállított. Számos hajó a calabriai partoknál veszett a tengerbe. Szeptember közepén Cetraro város partjainál bukkantak rá a Cunsky nevű teherhajóra, amelyet feltehetően radioaktív anyagokkal a fedélzetén süllyeszthetett el a ,Ndrangheta calabriai maffia évekkel ezelőtt. A hatóságok egy bűnbánó maffiózó vallomása alapján bukkantak a roncs nyomára, de a rossz időjárási viszonyok miatt még nem tudták felmérni, valójában mennyire veszélyes anyagok kerültek a tengerbe.

Ugyanezen a környéken a közelmúltban Aiello Calabro és Crotone partjainál is radioaktív hulladékokat találtak.

 

Forrás: STOP