Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Civilek kirakva

  • 2009. november 12.
  • beus
A civil szervezetek képviselőit is soraiban tudó Növényvédőszer Engedélyezési Egyeztető Tanács gyakorlatilag megszűnt, és helyét a Növényvédelmi Bizottság vette át, melynek tagjai között csak az államapparátus, illetve a növényvédőszer gyártók és felhasználók képviselői vannak.

 

Az FVM sajnálatos módon több, mint egy éve nem hívja össze a zöld szervezeteknek is helyt adó Növényvédőszer Engedélyezési Egyeztető Tanácstot (NEET) ezzel szemben életre hívtak egy új úgynevezett Növényvédőszer Bizottságot, melyben a hatóságok mellett csupán a növényvédőszer gyártók és importálók kapnak helyet.

A napokban elfogadott új növényvédőszeres EU irányelv előírja, hogy minden országban, az érdekeltek bevonásával Nemzeti Akciótervet kell készíteni arról, hogy miképp lehet az adott országban csökkenteni a növényvédőszerek jelentette kockázatokat. Az FVM honlapja szerint ez az új bizottság fogja tárgyalni az új Akciótervet. Az FVM válaszra sem méltatta a részvételt kérő megkeresésünket, pedig nyilvánvaló, hogy a szergyártók továbbra sem fogják támogatni az általuk gyártott egészségkárosító szerek korlátozását, és az EU által előírt szerhasználat csökkentést. Levegő Munkacsoport attól tart, hogy így a lakosság érdekei helyett csupán a gyártók érdekei érvényesülnek az emberek egészségét és a környezetet védő intézkedések helyett. A Levegő Munkacsoport ezért az alanti nyílt levelet küldte a miniszternek.

Tisztelt Miniszter Úr!

Sajnálattal vettük észre, hogy a civil szervezetek képviselőit is soraiban tudó Növényvédőszer Engedélyezési Egyeztető Tanács (NEET) gyakorlatilag megszűnt, és helyét a Növényvédelmi Bizottság (NB) vette át, melynek tagjai között csak az államapparátus, illetve a növényvédőszer gyártók és felhasználók képviselői kapnak helyet.

Aggasztónak tartjuk, hogy nem látjuk biztosítva részvételünk lehetőségeit a Nemzeti Akcióterv (NA) kialakításában, melynek elkészítését EU-s jogszabály teszi kötelezővé a lakosság és a környezet védelme érdekében. Az EU elvárása, hogy a tervezet elkészítésébe az érdekelt feleket is bevonják, véleményünk szerint ezek közé – a célokat is figyelembe véve – a hatóság és a növényvédőszer-gyártók, -forgalmazók és –felhasználók mellett a környezet- és egészségvédelemmel foglalkozó civil szervezetek is beletartoznak.

A dolog pikantériája, hogy a Levegő Munkacsoport a környezetvédő civil szervezetek képviseletében több alkalommal már évekkel ezelőtt próbálta napirendre vetetni a NA elkészítésének lehetőségét és szükségességét, melyet akkor a NEET többsége nem tartott napirendre tűzendő feladatnak.

Sajnos az FVM és hatóságai következetesen nem válaszolnak kérdéseinkre, megkereséseinkre. Július 10-én küldtünk e-mailt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal három, a növényvédő szerek engedélyezéséért felelős vezetőjének (Lukács László, Dr. Bognár Lajos, Dr. Halmágyi Tibor) a hatósági munka erőforrásaival kapcsolatos kérdéseinkkel, sajnos kérdéseinkre azóta sem érkezett válasz.

A NEET gyakorlati megszűnésével kapcsolatban már évek óta próbálunk információhoz jutni. Az internetről megismerve az NB munkarendjét számos emailben, és telefonhívásban próbáltunk érdeklődni a bizottságban, illetve a Nemzeti Akcióterv készítésében való részvételünk lehetőségeiről. Sajnos a sok üzenet ellenére érdemi válasz nem érkezett, mivel a téma felelősei elérhetetlennek bizonyultak.

Kérjük a, hogy a Növényvédelmi Bizottságba hívják meg a témával foglalkozó civil szervezetek képviselőit is! Kérjük, a jövőben igyekezzenek minket partnerként kezelni és kérdéseinkre elfogadható idő alatt érdemben reagálni!

Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
Simon Gergő

 

Forrás: Greenfo / Levegő Munkacsoport