Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Reflex Egyesület véleménye a települési hulladékgazdálkodási tervekről

  • 2005. február 03.
  • humusz
Törvényességi felülvizsgálatot kér a Reflex Környezetvédõ Egyesület a települési hulladékgazdálkodási tervek ügyében
A Reflex Környezetvédő Egyesület beadvánnyal fordult a Gy-M-S. m. Közigazgatási Hivatalnál az elkészült (és készülő) települési hulladékgazdálkodási tervek törvényességi felülvizsgálata érdekében.

A Reflex eddig több mint tíz helyi terv véleményezésébe került (formálisan) bevonásra. Az Egyesület több mint száz javaslatot tartalmazó véleményét sem a győri, sem a környékbeli települések önkormányzatai nem vették figyelembe, sőt, a legtöbb helyen érdemben nem is tárgyalták.
A Reflex tapasztalata szerint a tervek megalkotási-elfogadási eljárásaiban sűrűn megsértették a hulladékgazdálkodási, a környezetvédelmi törvényben a társadalmi részvételhez előírt szabályokat és figyelmen kívül hagyták az Aarhusi Egyezmény ezzel kapcsolatos rendelkezéseit.
Ezzel a települések lényegében nem csináltak mást, mint leutánozták az előttük megalkotott országos és regionális tervek eljárási rendjét, ahol a KvVM ill. felügyelőségei szintén eltekintettek a nyilvánosság bevonásától.

Megállapítjuk, hogy Magyarországon a lakosság és a társadalmi szervezetek a hat éves időszak hulladékgazdálkodási teendőit, prioritásait és beruházásait meghatározó tervek készítésénél nem kaptak érdemi közreműködési lehetőséget.
Megállapításainkat – melyekkel a HuMuSz is egyetért- az EU felé is közvetítjük.

Reflex Környezetvédő Egyesület