Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rákkeltő teflon?

  • 2005. július 04.
  • humusz

gyorsettere_csomi.jpg"A teflonnak nagyobb a rákkeltõ hatása, mint ahogy az USA kormányzatának környezetvédelmi ügynöksége (EPA) korábbi tudományos vizsgálatai valószínûsítik." - írja a Greenfo cikke.  A kérdéses anyag, a PFOA nem csak a teflonban, de például számos gyorsétel csomagolásában is megtalálható.


Az EPA-féle vizsgálati eredmények szerint növelheti a rák kialakulásának kockázatát a PFOA, azaz a teflonhoz is használt C-8 nevű anyag. "Valószínűleg karcinogén" - állítja a csoport, korábbi gyenge - "gyaníthatóságot megállapító " feltételezését felülbírálva, és ennek alapján elképzelhető, hogy az ügynökség elindít egy új szabályozási procedurát, ami esetleg széles körben használt anyag(ok) betiltásához vezet.
Ennek alapján elsősorban a DuPont vállalat elleni lépések várhatók, például hatalmas pénzbüntetés. A vállalat toxikológusa szerint lehetetlen összefüggést találni a PFOA és a rák között. A PFOA-t az amerikaiak 95 százalékának vérében mutatták ki és egyelőre a kutatók nem tudják, hogyan kerülhetett oda. Nem csak a teflonban van, hanem például számos úgynevezett gyorsétel csomagolóanyagában, ruházati cikkek anyagában is.

Forrás: Greenfo