Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rajtad múlik az éghajlatváltozás

  • 2006. május 30.
  • humusz

Az EU 4,7 millió eurót költ arra, hogy felhívja az emberek figyelmét: a klímaváltozás mindenki ügye. Magyarország többet kap, mert kevésbé vagyunk tisztában a felelõsségünkkel.

A klímaváltozás elleni harc mindenki ügye, a társadalom minden részének hozzá kell járulnia a küzdelemhez - foglalt állást az Európai Unió, és ebben a szellemben meghirdette a "Rajtad múlik a klímaváltozás" című kommunikációs kampányt. A 4,7 millió euró (12 milliárd forint) költségvetésű akciósorozat keretében médiahirdetések, transzparensek hirdetik majd a környezettudatos életmódot, és köztéri szobrokat öltöztetnek kampánypólókba. A mozgalom honlapja www.climatechange.com mától már üzemel.

Az EU többet fog költeni azokban a tagállamokban, amelyekben eddig nem volt ilyen akció; ilyen Magyarország is. Itthon lesznek tv- és újsághirdetések is.

A Brüsszel által kiadott tájékoztató szerint az európai polgárok környezettel kapcsolatos aggodalmai közt előkelő helyen szerepel a klímaváltozás. Ezzel szemben nagyon sok ember úgy érzi, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem nem az ő felelőssége, hanem másoké: politikusoké vagy az ipari szektoré.

A kampány alcíme szerint az egyének sokat tehetnek az ügy érdekében. A háztartások az üvegházhatású gázok kibocsátásának 16 százalékáért felelnek közvetlenül az EU-ban - ez főleg az energiafelhasználásból adódik. Az autóhasználat tíz százalékkal járul hozzá a kibocsátáshoz, és közvetetten is rontjuk a helyzetet. Olyan dolgokat vásárolunk, amelyeket energiával állítanak elő, szemetet termelünk. A kampány célja, hogy megmutassa, a mindennapi életben jelentősen csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása.

forrás: index.hu