Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Protekcionista lenne a termékdíj?

  • 2007. július 14.
  • humusz
A környezetvédelmi termékdíj-rendszert ért újabb európai uniós kritika ügyében Magyarországnak két hónapja van dönteni arról, hogy ezúttal elfogadja-e a brüsszeli álláspontot - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM). [Piac & Profit]

Az Európai Bizottság (EB) pénteken felkérte Magyarországot a hulladékgazdálkodási jogszabály módosítására. Az EU az italtermékek csomagolására kivetett termékdíjat ugyanis úgy ítéli meg, hogy a rendszer megkülönbözteti a más tagállamokból származó termékeket.

Az EB tavaly nyáron "hivatalos felszólítás" formájában már fogalmazott meg kritikát a magyar termékdíj-rendszer most is kifogásolt részeivel kapcsolatban. A kormány akkori válaszában visszautasította az unió állításait, mondván hogy a szabályozás ugyanúgy, ugyanolyan feltételekkel vonatkozik az importált, az EU-ból behozott, és a hazai termékekre.

A bizottság ezúttal már jogsértési eljárást indított az ügyben. Amennyiben Magyarország két hónapon belül nem tesz az indokolással ellátott véleménynek megfelelő lépéseket, a bizottság az ügyet az Európai Bíróság elé viheti - olvasható a közleményben.

Még nincs döntés

Még nem született döntés, hogy a tárca elfogadja-e az EB álláspontját. Annyi biztos, hogy a tárca sem elégedett az italcsomagolásokra 2005 óta érvényes előírások alkalmazásával. A tapasztalatok azt mutatják, hogy más szabályozási konstrukcióval hatékonyabban lehetne ösztönözni a hulladékgazdálkodási célok elérésére.

A szabályozás újragondolása már az év eleje óta megindult a KVM-ben, az érdekcsoportok bevonásával elkészült a módosítás koncepciója. A módosítás lényege, hogy rugalmasabb rendszer jöjjön létre és fokozódjon az ellenőrzések hatékonysága.

A változtatás az italcsomagolásokat is érinti. A gyártók választhatnak, hogy egy minimum újrahasznosítási szint felett a feldolgozás nélküli újrahasználatot is biztosítják hulladékká vált termékeik egy részénél, vagy további újrahasznosítási kötelezettségeket vállalnak.

Az italcsomagolásokat érintő koncepció hangsúlyos eleme, hogy az állam ösztönözné a betétdíj rendszer jelenleginél szélesebb körű alkalmazását.