Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Persányi Miklós válasza Lenkovics Barnabásnak

  • 2006. szeptember 14.
  • humusz
A környezetvédelmi igazgatásban a gyorsabb ügyintézés nemcsak a dolgozói létszám növelésével, hanem hatékonyabb szervezetrendszer kialakításával is biztosítható - áll Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter válaszlevelében, amelyet Lenkovics Barnabásnak, az állampolgári jogok országgyûlési biztosának írt.

 

Az országgyűlési biztos egy fóti környezetszennyezési ügyben végzett vizsgálata során azt állapította meg, hogy a környezetigazgatás hatékonysága veszélybe kerülhet a környezetvédelmi felügyelőségeknél és a nemzeti parkoknál zajló leépítések miatt.

A miniszter válaszlevelében leszögezi, hogy Lenkovics Barnabás észrevételét a környezetvédelmi igazgatás további átalakítása során figyelembe fogja venni. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy mindezt csak a központi költségvetés mindenkori helyzetére, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium számára rendelkezésre álló források tekintettel tudja megtenni.

Persányi Miklós levelében megjegyzi, hogy az országgyűlési biztos által vizsgált konkrét ügyben az illetékes felügyelőség által elkövetett mulasztások nem magyarázhatóak kizárólag a hatóság leterheltségével.
Az ombudsmani vizsgálat egy fóti utca több lakóingatlanán zajló környezetszennyezésre vonatkozik. A házak udvarán már évek óta kereskedelmi céllal fémhulladékokat tárolnak, amelyek műanyag-összetevőitől égetéssel szabadulnak meg. A hulladéktárolás talajszennyezést, a kábelégetés levegőszennyezést okoz.

Tolcsvai Rózsa, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgató-helyettese elismerte, hogy történt mulasztás az ügyben, leginkább határidők be nem tartása tekintetében. Ugyanakkor jelezte, hogy óriási ügyszámukhoz képest az ügy csekély jelentőséggel bír. Beszámolt arról, hogy felügyelőségük még márciusban helyszíni vizsgálaton megállapította a környezetszennyezés tényét, ám annak mértéke miatt bírságot nem vetettek ki, hanem csak figyelmeztették a lakókat tevékenységük beszüntetésére. Az ügyben ellenőrzések maradtak el, a helyszínre csupán egyszer, június végén vonultak ki, de akkor környezetkárosítást nem tapasztalva további intézkedések nem történtek. Ennek ellenére a környezetszennyezés máig fennáll.


Az igazgató-helyettes jelezte, hogy a mulasztásért felelős köztisztviselők jogviszonya a 14 fős létszámleépítés részeként megszűnt. Az ügyben a felügyelőség a helyi polgármesteri hivatalhoz fordult, hogy az indítson szabálysértési eljárást a környezetszennyezés miatt.

 

 forrás: greenfo