Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Népszerűek a német erdei óvodák

  • 2010. február 09.
  • beus

Nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözék - állítják a németországi erdei óvodák vezetői. Az egyre népszerűbbé váló intézmények a természet szeretetére nevelik a kisgyerekeket a mindennapi erdei játékkal és foglalkozásokkal.

 

Németországban összesen hétszáz erdei óvoda működik, amelyek koncepciója Skandináviából származik. A Németországi Természeti és Erdei Óvodák Tartományi Szövetségének információi szerint már ötven évvel ezelőtt működtek ilyen óvodák Svédországban, Norvégiában és Dániában. Az első német erdei óvoda 1993-ban lett államilag elismert intézmény - mondta el Maria-Luise Sander, a szervezet vezetője.

Az eberswaldei erdei ovisok minden nap a természetben, az erdőben játszanak. Angelika Czirr óvónő szerint csak nagy vihar és zivatar esetén maradnak az épületen belül, hiszen ahogy mottójuk is mondja: nincsen rossz időjárás, csak nem megfelelő öltözék. A gyermekek síruhában, meleg cipőben a lehető legtöbb időt télen is a természetben töltik.

Czirr elmondta: az ötlet alapvetően egy probléma megoldásaként született három évvel ezelőtt. Az óvoda átépítése után ugyanis túl kevés terük maradt a gyerekeknek a játékra, ezért döntöttek úgy a nevelők, hogy inkább az erdőbe viszik ki kirándulni és sétálni a kicsiket. Miután a szülők is meggyőződtek arról, hogy így a gyermekek változatosabb foglalkozásokon vehetnek részt, az intézmény két csoportját erdei csoporttá alakították. Az ifjúsági hivatal segítségével pedig alapfelszerelést - kézikocsit, nagyítókat, köteleket és szakirodalmat - vásároltak, illetve a további fejlesztéseket és képzéseket is finanszírozni tudták.

Az elgondolásnak több jó oldala is megmutatkozott. "Bár kezdetben előfordult egy-két megfázás és nátha, a gyerekek mostanra sokkal ritkábban lesznek betegek, sokkal kreatívabbak és életvidámak" - fejtette ki Czirr. A bogarak, giliszták, pókok és a természetben előforduló egyéb élőlények, illetve jelenségek felfedezése nagy örömet jelent mind a kicsiknek, mind a nevelőknek.

Brandenburg tartományban összesen nyolc erdei óvoda működik - többek között Templinben, Neuenhagenben és Belzigben. De nem az összes intézmény viszi minden egyes nap az erdőbe a kisgyerekeket. Jeannine Seibt, az eichwaldei óvoda vezetője elmondta: náluk a hétfő és a csütörtök az "erdei nap", a többi napokon kirándulásokat tesznek vagy úszni mennek, egy napon pedig az óvodán belül vagy a kertben játszanak a gyerekek.

 

Forrás. Greenfo / MTI