Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A papírgyártók kritizálják a vegyes papír gyűjtését

  • 2008. június 11.
  • humusz
A Confederation of Paper Industries (CPI; az Egyesült Királyságbeli Papírgyártók Szövetsége) éves jelentésében megállapította, a vegyes hulladékgyûjtésbõl származó alapanyagból elõállított újrafeldolgozott papír rendkívül szennyezett. A jelentés szerint ez károsíthatja a gyártókat, hiszen emiatt szûkülhetnek a piacok az Egyesült Királyságban és a tengerentúlon.

A jelentés szerint az Egyesült Királyságban az újrafeldolgozó vállalatok egyértelműen kimondták: a vegyes alapanyagból előállított újrapapír „nem kívánatos termék". Az Egyesült Királyság jelenleg az országban összegyűjtött papír 45 százalékát dolgozza fel, míg Kína 29 százalékban részesül ebből a piacból. A CPI szerint Kína egyre inkább odafigyel a jó minőségre.

A dokumentumból az is kiderül, hogy 125 ezer tonnával esett az újrapapír felhasználása, amely így 2007-ben mindössze 4,05 millió tonna volt. A jelentésben a következő áll: „Ez alacsonyabb, mint a közelmúltban mért adatok, de így is jóval magasabb a néhány évvel ezelőttieknél."

kft_10_400Ennek ellenére a hulladékgyűjtési adatok magas számokat mutatnak. A CPI szerint rekord mennyiségű használt papírt és kartont gyűjtöttek össze: 2007-ben az előző évhez képest 602 ezer tonnával többet, vagyis a 2006-os 8 millió tonna után 2007-ben összesen körülbelül 9 millió tonnát.

A CPI szerint „a 2006-os visszafogott hulladékgyűjtési adatokhoz képest 2007-ben visszatért a 2003-ban és 2004-ben tapasztalt növekedés. A növekedés egy része az önkormányzatok beruházásainak köszönhető, ugyanakkor az adatok arra engednek következtetni, hogy az olyan papírfajtáknál volt legnagyobb a növekedés (pl. csomagolóanyagok), amelyek a háztartási szemétben nincsenek túlsúlyban".

Az adatok alapján az is megállípítható, hogy 2007-ben a hulladékpapír feldolgozásából csak kisebb nyereség származott. Az Egyesült Királyság adó- és vámhivatalának (HM Revenue and Customs Export) adatai szerint bizonyíthatóan csekély nyereség származik a régi újságok, magazinok, reklámanyagok és irodai papírok újrafeldolgozásából.

Mindemellett a CPI jelentése a csomagoláshoz használt papír újrafeldolgozását pozitívan értékeli. „Az újrafeldolgozott papír iránti globális kereslet jelentősen megnőtt, különösen Kína részéről a csomagolóanyagok előállítása kapcsán. Úgy tűnik, a csomagolópapír újrafeldolgozási aránya inkább ezt a globális keresletet követi, és nem arról van szó, hogy az országban az előző években jobban érzékelhető törvényhozói nyomásnak engedelmeskedik."

Az Egyesült Királyságban felhasznált, újrafeldolgozott hullámpapírra vonatkozó adatok is kedvezőek. A CPI jelentése szerint a felhasznált hullámpapír 84 százaléka újrafeldolgozott anyagokból készült. A hullámpapír sokszor több mint 76 százalékban újrahasznosított anyagokból áll, de esetenként ez a szám eléri a 100 százalékot is. A CPI kiemeli: „a magas újrafeldolgozási arányoknak köszönhetően így egy év alatt háromszor akkora mennyiségű hullámpapírt térítenek el a lerakástól, mint amennyivel London területét le lehetne fedni.

A CPI vezérigazgatója, Dr. Martin Oldman szerint a nemzeti energia-felhasználási célkitűzések hatással lesznek az iparágra és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a megújuló energia-szektor eltérítheti a biomasszát az iparágtól.

Szerinte „az energiafelhasználási célkitűzések teljesítésére vonatkozó nemzeti ambíciók jelentős hatással lesznek az Egyesült Királyság különböző iparágaira, a papírgyártásnak pedig minden szektorát többé-kevésébé közvetlenül fogják befolyásolni."
„Az is aggodalomra ad okot, hogy a biomasszát valószínűleg szinte kizárólag az energiaellátáshoz fogják felhasználni, és ez a papírgyártás alapanyagellátásának biztonságát veszélyezteti."

2008. május 21.

Forrás: Paper News