Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pályázati felhívás: "Zöld iskola - Zöld szakkör"

  • 2004. december 11.
  • humusz
A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) újabb pályázatot hirdet, ezúttal azonban nem a gyerekek, hanem oktatóik számára. Pályázhatnak tehát általános iskolák, középiskolák és felsõoktatási intézmények.
A „Zöld iskola - zöld szakkör” elnevezésű pályázat két felé bontható, mindkét témakörre külön-külön, illetve együttesen is benyújtható pályamű.

A "Zöld iskola" esetébeben arról várjuk az intézmények részletes (esetleg fényképes) beszámolóit, hogy iskolájukban milyen környezetkímélő ötleteket, eszközöket, megoldásokat alkalmaznak a környezetvédelem érdekében, azaz, hogyan igyekeznek csökkenteni az intézmény környezetre gyakorolt káros hatásait. (Pl. átgondolt papírhasználat, újrahasznosított papír irodai használata, enrgiatakarékos fűtésmód és világítás, víztakarékos WC-tartályok, iskolakerti komposztálás, egyedi kertkialakítás, szelektív gyűjtés, egészséges táplálkozásra hangsúlyt fektető büfé és menza, "csomagolásmentesebb" termékeket árusító iskolabüfé, stb.)
Mitől "zöld" Önök szerint iskolájuk, mitől lesz környezetbarát az intézmény működése? Kérjük, a pályamunkákban csak már megvalósított ötleteket írjanak le, illetve olyanokat, melyekre van anyagi fedezete az intézménynek és ebből adódóan a közeljövőben meg is valósulhatnak.

A pályázat másik - "Zöld szakkör" - részében azoknak a tanároknak, szakkörvezetőknek a pályázatait várjuk, akik környezetvédelmi foglalkozást, "zöld szakkört" vezettek be iskolájukban.
Elsősorban nem a kirándulások illetve erdei iskolai programok során zajló környezeti nevelésről várunk pályaműveket, hanem a rendszeres, évközbeni szakköri foglalkozások témáiról, (a hatékonynak minősülő vagy gyerekek által "megszeretett") konkrét feladatokról, az alkalmazott módszerekről, egyéni ötletekről és arról, hogyan válik zölddé egy csoportos, tanórán kívüli tevékenység.

A pályázatok beküldési határideje: 2005. március 15.
Beküldési cím: HuMusz Oktatóközpont, Budapest, 1111, Saru utca 11.
A pályamunkák maximális terjedelme 15 írásos oldal (A/4), tablók nem indulhatnak!

A három legjobb pályázat beküldői olyan nyereményekben részesülnek, mint például: 15.000,- forintos könyvvásárlási utalvány (természet-, környezet- és egészségvédelmi témákban), ingyenes környezetvédelmi előadások a gyerekeknek, környezetvédelmi oktatócsomagok és oktató CD Rom-ok, Környezetvédelmi lexikon, örökös Kukabúvár előfizetés, kiadványok, stb.