Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

PÁLYÁZAT: Reform a sulibüfékben!

  • 2005. szeptember 01.
  • humusz
bufe.jpegA Népegészségügyi Kormánymegbízotti Iroda, az Egészségügyi Minisztérium, és az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet általános és középiskolák számára "Gyermekbarát büfé" cím elnyerésére. A pályázat célja, hogy a gyermekek egészséges fejlõdését elõsegítõ táplálkozás szemléletének kialakítása és megvalósítása legyen az elsõdleges szempont az iskolai büfék kínálatának összeállításában. Határidõ: 2005. SZEPTEMBER 16.
"Ennek érdekében az OÉTI kritérium rendszere alapján át kell alakítani a büfék és az automaták kínálatát. A gyermekek egészséges fejlődését támogató termékek választékát szélesíteni kell, illetve fel kell hívni a figyelmet azokra az élelmiszerekre melyek fogyasztása csak ritkán ajánlott. Az iskolai büfé kínálatának átalakítása során a pedagógusok, a szülők és a tanulók figyelmét is fel kell hívni az indokokra, és a döntés szükségszerűségére, az egészséget támogató táplálkozás alapelveire. Meg kell nyerni a szülőket és a gyermekeket a programnak, és biztosítani kell a kínálat folyamatos ellenőrzését és kontrollját iskolán belül is.

A zöldség és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése illetve növelése érdekében feltétlenül indokolt, hogy a zöldségfélék és gyümölcsök megjelenjenek, illetve nagyobb hangsúlyt kapjanak a büfék, illetve az automaták kínálatában. Egészítsék ki friss gyümölccsel a választékot. A szendvicsek minden esetben tartalmazzanak idényjellegű zöldséget. Ne forduljon elő szendvics zöldség nélkül.

Az OÉTI a kritérium rendszere mellett ajánlást is készített az iskolák illetve az iskolai büfék számára, mely a kínálat átalakítását megkönnyíti."

A nyertesek között értékes ajándékokat sorsolnak ki, a fődíj 500. 000 Ft, mely a gyermekek egészségét közvetlenül szolgáló célokra használható fel. (pl.: táboroztatás, erdei iskola).

A pályázat beadási határideje: 2005. SZEPTEMBER 16. !!

További információk a programról: www.eum.hu