Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Oroszlányban épülhet az égető?!

  • 2008. november 05.
  • humusz
vert_02_uj_120Közel négy év küzdelme után eldõlt, hogy Várpalotán nem épülhet fel a Közép-Duna-Vidéki Hulladékgazdálkodási Társulás hulladékégetõje. Úgy tûnik, a társulás nem tanul a hibákból. Ugyanis nem az égetõt kiváltó alternatívát kerestek, hanem egyszerûen csak új helyszínt az égetõnek. A kiszemelt település ezúttal Oroszlány.

Október 28-án, a társulás legutóbbi ülését követő sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a Várpalotára tervezett égetőműnek új helyszínt kerestek, amelynek a jelenlegi elképzelések szerint Oroszlány ad helyet. Mint ismeretes a Várpalotai helyszín engedélyezéséhez a civil szervezetek, önkormányzatok és intézmények tiltakozásának hatására, a szakhatóság nem járult hozzá.

Farkas Endre a társulás projektmenedzsere elmondta, hogy jelenleg társulások folynak a Vértes Erőmű leendő új tulajdonosával (a Kapolyi-érdekeltségbe tartozó System Consulting Zrt-vel), és elmondása szerint: "az eddigi tárgyalások bíztatóak". A jelenlegi tervek szerint az égetőmű a hőerőműhöz csatlakozna, de ennek mikéntje egyelőre nem világos. Mindenesetre az tudható, hogy az eredetileg széntüzelésű Vértes Erőműben jelenleg kísérleti jelleggel próbaégetés zajlik, amely novemberben zárul le és sikere esetén 20 ezer tonna hulladék elégetésének lehetőségét teremtené meg. A kísérleti égetésre az engedélyt az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség mint elsőfokú hatóság H-11340-10/2006 ügyiratszámú határozatában már 2006 októberében megadta, veszélyes és nem veszélyes besorolású hulladékok, ezen belül az EWC 19 12 10 kódjelű éghető hulladékok, szénnel együtt történő kísérleti égetése címen. A kísérleti égetés két ütemben zajlik, és az égetés során keletkező salakot, egyelőre veszélyes hulladékként kezelik.

A Környezetvédelmi Minisztérium által készítettet Az MKM Consulting jegyezte tanulmány szerint a Vértes Erőmű 100 ezer tonna hulladék elégetésére alkalmas, ami éppen a Várpalotára tervezett hulladékégető kapacitásának felel meg. Egyelőre annyi tudható, hogy a Vértes Erőműben a fluid ágyra történő befúvatással juttatják be az előkészített, megfelelő szemcsenagyságra aprított hulladék frakciót.

A Társulás és a Vértes Erőmű tárgyalásairól, a tervezett hulladékégetésről, bár a sajtó is beszámolt tájékozódásunk szerint Oroszlányban szinte senki sem tud. A tervezett égetés azért aggasztó, mert a Környezetvédelmi Minisztérium adatai szerint Oroszlányban az ülepedő por mennyisége már most is gyakran határérték felett van. Vélhetően hasonló a helyzet a szálló por tekintetében is, amelyet nem mérnek, de egészségre gyakorolt hatása lényegesen súlyosabb.

A helyzetet még tovább bonyolítja, hogy egy másik hulladékgazdálkodási tárulás, a Duna-Vértes Társulás, saját maradékhulladékának elégetését szinten egy erőműben tervezi, mégpedig a Vértes Erőmű tatabányai erőművében. Tatabányán már jelenleg is zajlik az égetés elleni népszavazás előkészítése, amely várhatóan új lendületet kap, ha megtudják, hogy tőlük alig 10 kilométerre, egy másik égető is tervbe van véve..

Szuhi Attila