Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ökoiskolai nevelési-oktatási program

  • 2016. április 08.
  • Ressinka Agnes

A programban közel 100 modul került kidolgozásra. A modul egy minimum 3 órás tanulási-tanítási egység részletes foglalkozástervekkel, amelyek tanórai és tanórán kívüli keretben is alkalmazhatók, pl. témanapok, témahetek, projektek, terepgyakorlatok, valamint közösségi szolgálatra érzékenyítő programok során.

A modultémák meghatározása a partnerintézmények jó gyakorlatainak, a fejlesztést megelőző kutatási eredményeknek, valamint az Ökoiskola Cím pályázat kritériumrendszerének segítségével történt. A modulok kidolgozását 10 partnerintézmény 60 pedagógusa végezte.

Ajánlás az Ökoiskolai nevelési-oktatási program bevezetésére

1. Az Ökoiskolai nevelési-oktatási program bevezetésére minden olyan innovatív intézmény alkalmas, amely nyitott a környezeti nevelés és a fenntarthatóságra nevelés felé.

2. Az Ökoiskolai nevelési-oktatási programban megjelenő fenntarthatóságra nevelés jelenlegi legfontosabb iránya a közösségekkel való együttműködés, az aktív állampolgárságra nevelés és az IKT alkalmazások beépítése a tanítási gyakorlatba.

3. Az Ökoiskolai nevelési-oktatási programban megjelenő modulokban a tanulási-tanítási folyamat komplex értelmezése kettős: egyrészt jelenti a tantárgyak közötti átjárhatóságot, másrészt a humán-reál tantárgyak összehangolásában rejlő módszertani lehetőségek alkalmazását.

4. Az Ökoiskolai nevelési-oktatási programot bevezetését azért is ajánljuk, mert a programban résztvevő tanulók hamarabb reagálnak a folyton változó világra, hiszen a környezeti nevelés egyik alapvető üzenete az adott környezethez való alkalmazkodás.

5. Az Ökoiskolai nevelési-oktatási program moduljaiban megjelenő innovatív pedagógiai módszerek gazdagíthatják az iskolák módszertani tárházát is.

6. Az Ökoiskolai nevelési-oktatási program elterjedéséhez nagymértékben hozzájárul a hazai Ökoiskolák Hálózat, melynek minden Ökoiskola Címmel rendelkező intézmény tagja.

Csatolmány:

Forrás: http://ofi.hu/okoiskola-nevelesi-oktatasi-program