Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyergesújfalu: veszélyes és kommunális hulladékot is égetne a tervezett HOLCIM cementgyár

  • 2005. augusztus 28.
  • humusz
cementgyar.jpg Új veszélyeshulladékégetõ cementmûvet tervez a Holcim Hungária Nyergesújfalun.- írja az Indymedia. A szomszédos Tát településen erõs lakossági mozgalom és ellenállás bontakozott ki a beruházás ellen - a cég legnagyobb bánatára.
Pirománia söpör végig Európában, melynek régi szereplője a Holcim most a Dorogi égetőtől nyolc kilométerre fekvő Nyergesújfalura vetette szemét. A Holcim Hungária Rt. új veszélyeshulladék-égető cementmű létesítését tervezi a Táttal szomszédos Nyergesújfalu településen. A tervezett műben un. „alternatív tüzelőanyagként” elégetésre kerülne 75.000 t hulladék is, aminek 1/3 veszélyes hulladék lenne (összehasonlításképpen a hírhedtté vált dorogi hulladékégető éves kapacitása 35.000 t/év). A tervezett mű a táti és nyergesújfalu-i ivóvízbázis közvetlen pótlódási területén létesülne, így egy baleset során közel tíz település ivóvize szennyeződne be. A tavalyi, a dorogi égető által elkövetett és elismert vízszennyezés megmutatta, hogy az ilyen üzemekben tökéletes biztonság nem létezik és a vízbázisra települést jogszabály is tiltja.

Az ivóvízbázis veszélyeztetésén túl problémát jelent az üzem légszennyezése is, hiszen a hagyományos tüzelőanyagokkal összehasonlítva, a tervezett veszélyeshulladék-égetés az emberi egészségre és a környezetre különösen veszélyes nehézfémeket és dioxinokat juttatna a térség levegőjébe, amelyet már most is a „rendszeresen szennyezett” zónába sorolták. Amikor a cég a szomszédos Lábatlanon veszélyeshulladékot tervezett égetni, az ÁNTSZ elutasította, arra hivatkozva, hogy:”A rákkeltő anyagok esetleges légtérbe kerülése miatt nem javasolja az engedély megadását....”. Ezt a szakértői véleményt bírálta felül a Felügyelőség, anélkül, hogy cáfolták volna annak megállapítását. Arra hivatkoztak, hogy a Holcim beadvány „meggyőzte” őket....

A helyi környezetvédő szervezetek gyorsan mozgósították a lakosáágot. Alig egy hét alatt a táti szavazókorú lakosok több mint fele aláírásával tiltakozott a tervezett mű ellen. Az aláírásokat 2005. augusztus 26-ai sajtótájékoztatón a táti polgármester vette. Az aláírók felkérik a helyi önkormányzatot, hogy képviselje a lakosság azon véleményét, hogy elfogadhatatlan tartják a Holcim Hungária által tervezett veszélyes-hulladékégető cementművet. Továbbá felkérik a testületet, hogy amennyiben a hatóságok engedélyeznék a tervet, úgy írjanak ki a témában helyi népszavazást.

Az aláírás gyűjtő aktivisták elmondták:” ezrelékben mérhető azok aránya, akik azonnal ne támogatták volna az aláírásgyűjtést”. Az aláírásgyűjtés tovább folytatódik, hiszen a nyári szabadság miatt sokan nem voltak elérhetőek.

A táti polgármester, az aláírásokat átvéve, biztosította a tátiakat, hogy mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a tervezett veszélyeshulladék-égető cementmű megépülését a vízbázis területén.

Tátt után a többi település is ébredni látszik. A beruházás körül kialakított mesterséges csendet megtöri Tát ellenállása és már a szomszédos Mogyorósbánya és Bajót lakossága is a beruházás ellen fordul. Egyedül Nyergesújfalu csendes még. Nem véletlenül. Őket úgy tájékoztatták, itt csak egy cementmű lesz. A nyergesi polgármester kerek perec tagadta egy helyi újságban hogy veszélyes hulladékot is égetne a mű.

A táti szórólapozás és aláírásgyűjtés megijesztette a céget is. A civil szervezetek által szervezett sajtótájékoztató semlegesítésére a megelőző napon lakossági fórumot hívtak össze. Mindhiába. A lakosság a cég előadását meghallgatva továbbra is egyöntetűen és hangosan a beruházás ellen foglalt állást. A résztvevők közül többen nehezményezték, hogy a lebonyolításra felkért moderátor a cég felé hajlott, kikötve többek között, hogy „a lakossági véleményeket csak írásban szeretnék látni, itt csak kérdéseket várnak, legfeljebb 2 perc időtartamban”. Többen megkérdőjelezték a cég által hozott „független szakértő” függetlenségét is. A lakossági bizalom akkor rendült meg véglegesen, amikor a tervezett mű Tát-Depó környékén élőkre tett hatását kérték számon a cégen és azok képviselői nem tudták, hol helyezkedik el a 150 lakosnak helyt adó terület, amely 1 km-en belül fekszik az általuk tervezett gyártól.

A Holcim a nagy „zöldrefestők” közé tartozik. A cég alapította a Fenntartható Fejlődés Üzleti Tanácsát, ahol olyan környezetszennyező cégekkel imitálják a környezetvédelmet mint a Dow Chemical, Shell, Bayer,BP, stb. Eközben cementművei folyamatosan környezetszennyezéseket követnek el, túllpik a megengedett határértékekeket. A teljesség igénye nélkül: 2002 Texas, Midlothian 223 ezer$ bírság, 1999 Michigan, Dundee 576 ezer$ bírság, mert 750%-kal lépte túl a megengedett határértékeket, Missuri, Claksville 100ezer dolláros bírság, stb, stb. Magyarországon Lábatlanon küzdenek már több éve a cég veszélyeshulladékégetése ellen, a hejőcsabai cementgyárat törvénysértő módon szerezték és a mai napi jogellenesen bírtokolják...

- Szuhi Attila -

Bővebb információ:
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület,
Szuhi Attila: 33/400-150 ill. 30/563-7749,
[email protected], www.zpok.hu/ekoku