Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nulla hulladék hálózat indul

  • 2009. február 27.
  • humusz
A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) 2009-ben indítja Nulla Hulladék programját, amelyhez partnereket keres.

Szeretnénk minél több és többféle társadalmi csoporttal (iskolák, civil szervezetek, helyi lakosok, önkormányzatok, cégek...) együtt dolgozni egy olyan rendszer kialakításáért, amelyben nem keletkezik végleges hulladék, az anyag- és energiafelhasználásunk nem lépi túl a fenntartható szintet - mégis sikerül mindannyiunk (társadalmi, gazdasági, környezeti) jól-létét biztosítani.

Meglátásunk szerint a jelenlegi környezeti problémák gyökerét a gondolkodásunkban, és egymáshoz való emberi viszonyainkban éppúgy keresni kell, mint az ezek mentén kialakított rossz struktúrákban.

„Valósítsd meg önmagad -maradék nélkül"
A nulla hulladék felé vezető út sem elsősorban hulladékgazdálkodási kérdés: a különböző hulladékkezelési módok helyett/mellett sokkal inkább önismeretre, közösségépítésre, együttműködésre, önellátásra, helyi önrendelkezésre, kreativitásra, rugalmas struktúrák kialakítására kell törekednünk.

A nulla hulladék célkitűzés tehát nem technológiai megoldás, vagy szolgáltatás. Inkább egy újszerű gondolkodásmód és életstílus, amely illeszkedik a a természeti folyamatokhoz és az alapvető emberi igényekhez. Ezért nem csak a hulladékgazdálkodók feladata erről gondolkodni. A közös gondolkodásba a társadalom számos csoportját be kell, be lehet vonni. Nulla hulladék programunkkal ezen szeretnénk dolgozni.

Nagy kihívás ez, hiszen a jelenlegi rendszer (termelési, kereskedelmi, fogyasztói, hulladékkezelő, stb.) folyamatai éppen ellenkező irányba mutatnak. Mégis úgy véljük, hogy a működő közösségek belátják a változtatás szükségességét és képesek is a változtatásra.

Első körben a közös gondolkodáshoz egy informális 'nulla hulladék hálózat' kialakítására törekszünk, amelybe ezúton hívjuk meg az Önök szervezetét is. Kérjük, amennyiben egyetértenek velünk, csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez!


Mit nyújthat a hálózat a tagoknak?

  • segíti a közösségi együttműködések, új kapcsolatok kialakulását
  • a résztvevő szervezetek tapasztalatot cserélhetnek önszerveződési módokról, bázisépítésről, programötletekről...stb.
  • média megjelenés helyi és országos sajtóban
  • informálódás hulladék ügyekben
  • segítséget ad helyi nulla hulladék és egyéb programok kialakításához
  • képzéseket szervez (szervezetfejlesztés, akciószervezés, önkéntesek bevonása...)
  • elnyert nagyprojektekben partnerség, ami hozzájárulhat a szervezet helyi elismertségének, társadalmi bázisának növekedéséhez



Milyen segítségre számít a HuMuSz a tagoktól?

  • szeretnénk képet kapni az ország hulladékos helyzetéről, ezért helyi adatokra/rövid helyzetjelentésekre lenne szükségünk
  • szeretnénk feltérképezni és széles körben bemutatni a helyi jó kezdeményezéseket
  • partnereket keresünk országos felmérésekhez és akciókhoz, kampányokhoz, elnyert nagyprojektekhez, társadalmi egyezetési folyamatokhoz
  • szívesen megosztjuk az elmúlt 15 évben felgyűlt tudásunkat az érdeklődőkkel és mi is szeretnénk tanulni a helyi szervezetek munkájából



A következő fél évben várható programokról:

  • a HuMuSz a helyi közösségek bevonásával nulla hulladék stratégia készítését szeretné segíteni legalább 7 településen. Ehhez partnereket keres.
  • Zöld háztartás versenyt indítunk 2009. áprilisában. Ennek helyi szintű népszerűsítéséhez máris várunk csatlakozókat.



Mi a teendő, ha csatlakozni kíván a hálózathoz?

1. A nulla hulladék hálózat egy informális hálózat. Nem kell hivatalosan, jogi formában 'tag'-gá válni. Ennek lényege, hogy hosszú távon is megőrizhessük a hálózat rugalmasságát és ne terheljük magunkat fölösleges adminisztrációval. A belépéshez csak egy rövid nyilatkozatot kell majd tenni.

2. Első körben azonban csak az érdeklődést kell jelezni. Kérjük, hogy ehhez töltse ki adatlapunkat, illetve amennyiben ezt nem tudja megoldani, elérni, akkor írjon egy rövid emailt a humuszhalozat(kukac)humusz.hu címre!

3. Az érdeklődőknek egy válasz e-mailben kérdőívet küldünk ki. Ebben javaslatokat várunk ahhoz, hogy a hálózat milyen formában szolgálhatná leginkább a tagok érdekeit, illetve képet szeretnénk kapni a szervezet/csoport eddigi tevékenységéről, kapacitásairól, stb. is. A beérkezett javaslatok alapján kialakítjuk a hálózat működési elveit. Ennek ismertetése után várjuk majd a konkrét együttműködési nyilatkozatokat.


Számítunk az együttműködésére!!