Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Növényvédőszer az indiai Pepsiben és Coca-ban

  • 2006. augusztus 04.
  • humusz
Növényvédõszer-maradványokat találtak az Indiában forgalmazott Coca-Cola és Pepsi üdítõitalokban – ezt egy helyi környezetvédelmi csoport közölte, rámutatva az ország gyenge élelmiszerbiztonsági törvényeire.

 

"Ha az üdítőitaloknak óriási választéka található meg a boltokban, legalább szabályosan kellene azokat előállítani" - közölte Sunita Narain, az indiai Centre for Science and Environment (CSE) igazgatója egy sajtótájékoztatón.

A CSE már egy 2003-as tanulmányában bírálta a vállalatok termékeit, amikor közölte, hogy a megengedettnél nagyobb mennyiségben talált vegyszereket az általuk gyártott üdítőitalokban. A tanulmányt akkor jóváhagyta az indiai parlament is, bár az üdítőital-szakértők szerint a termékek alkalmasak voltak fogyasztásra, és ezt most is elismételték - írja az Environmental News Network a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A csoport felhívta a vásárlók figyelmét, hogy ne fogyasszanak Pepsi és Coca-Cola termékeket, illetve más, a két amerikai cég által készített üdítőitalokat, amíg azokat nem tisztítják meg a mérgező anyagoktól.

Az indiai üdítőital-gyártók szövetsége - amelynek tagja a PepsiCo és a Coca-Cola is -, úgy vélte, a bírált termékek fogyasztásra alkalmasak. Szerintük az Indiában forgalmazott üdítőitalok gyártása a nemzetközi normáknak megfelelő.

Ugyanakkor a CSE közölte: más, az indiaiak által gyakran fogyasztott ételekben és italokban találtak mérgező anyagokat.

 

Forrás: Menedzsment Fórum