Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nincs felelős, nincs büntetés

  • 2005. július 28.
  • humusz
iszik.jpg Civil szervezetek - látványos elemekkel tarkított - sajtótájékoztatót tartanak augusztus 1-én a dorogi égetõnél, ahonnan egy évvel ezelõtt mintegy 48 köbméternyi veszélyes anyag került az élõvízbe, s jelent meg Esztergom város ivóvízbázisában is. Felelõsségrevonás és büntetés azóta sincs...

Esztergomi Környezetkultúra Egyesület

Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, Dorogi Környezetvédelmi Egyesület, Máriahalmi Polgárőr és Faluvédő Egyesület közös sajtónyilatkozata


Egy éve – nincs felelős, nincs büntetés, nincs biztonság”



Fent nevezett civil szervezetek augusztus 1-én látványos, figyelemfelkeltő performance-ot és sajtótájékoztatót tartanak a dorogi veszélyeshulladék-égetőnél, az egy évvel ezelőtti, az ONYX Magyarország Kft. által okozott vízszennyezés évfordulóján, mellyel célunk hogy felhívjuk a figyelmet az elmúlt egy év történéseire és visszásságaira.

Mint ismeretes tavaly július 30-án az ONYX Magyarország telephelyéről mintegy 48m3-nyi rendkívül veszélyes anyag került a Kenyérmezei patakba, onnan a Dunába, majd a szennyezés megjelent Esztergom város ivóvízbázisában is. Majdnem napra pontosan egy évre rá (2004. 07.08-án) újabb, ezúttal kisebb mértékű szennyezés érte el a Kenyérmezei patakot, sajnálatos aktualitást kölcsönözve a mostani megemlékezésnek.

A sajtótájékoztatón a tavalyi szennyezés és az azóta történt visszásságok egyes momentumai kerülnek bemutatásra egy-egy performance keretében, majd a civil szervezetek hét pontban megfogalmazott követelései kerülnek megfogalmazásra, melyhez a legnagyobb magyarországi környezetvédő szervezetek és helyi civil szervezetek is csatlakoztak. Elfogadhatatlannak tartjuk többek között, hogy az egy éve kivetett környezetvédelmi bírságot a mai napig nem fizette meg a cég és a hatósági nyomozásokat sorra szüntetik meg minden eredmény nélkül.

A téma aktualitását jól mutatja, hogy a napokban tartott rendkívüli ülést a Parlament Környezetvédelmi Bizottsága és szeptember 15-ig szabott határidőt a Környezetvédelmi Minisztériumnak a mostani szennyezés felderítésére, továbbá a Miniszternek hogy számot adjon arról, hogy a tavalyi szennyezés ügyében miért nem történt előrelépés.

Az eseményre minden sajtómunkatársat szeretettel várunk!

A sajtótájékoztató helyszíne és időpontja:

2005. augusztus 1-én (hétfő), 11 óra, ONYX Magyarország Kft. dorogi veszélyes-hulladékégetőjének 10-es útra bevezető bekötőútja (lásd térkép)

Bővebb információ:

Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, Szuhi Attila: 33/400-150 ill. 30/563-7749

Dorogi Környezetvédelmi Egyesület, Balogh Zoltán:20/434-62-26