Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem lesz új lerakó az Észak-kelet Pest Megyei térségben

  • 2003. november 23.
  • humusz
A térségi Regionális Hulladékgazdálkodási Projekt lerakóját már Püspökszilágy, Sződ, Kosd, Kartal és Keszeg is elutasította. Donáth Béla, a KvVM Fejlesztési Igazgatóságának vezetője szerint a beruházás megvalósítható új szeméttelep megépítése nélkül is. Brüsszelben bemutatták a projekt alternatíváját. Eszerint korszerű hulladéktelepekkel, azaz a gödöllői lerakó bővítésével, a nógrádmarcali lerakó bevonásával és egy Esztergom környéki helyszín hasznosításával biztosítható a kellő kapacitás.

A Másik Oldal mozgalom közleménye

Esély a szemétcirkusz megállítására!

A minisztérium belátta: rossz úton járnak

Azt követően, hogy az Észak-kelet Pest Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Projekt immár ötszörösen kudarcot vallott (Püspökszilágy, Sződ, Kosd, Kartal és Keszeg is elutasította a beruházás zászlóshajójának szánt központi óriás szeméttelep befogadását), Donáth Béla, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fejlesztési igazgatóságának vezetője a héten a Magyar Távirati Irodának és a Népszabadságnak nyilatkozva elismerte: a beruházás megvalósítható új szeméttelep megépítése nélkül is. Elárulta azt is: pénteken Brüsszelben folytattak tárgyalást az Európai Bizottság Regionális Politikáért Felelős Főigazgatóságán, ahol bemutatták a projekt alternatíváját. Eszerint korszerű hulladéktelepekkel, azaz a gödöllői lerakó bővítésével, a nógrádmarcali ? ma kihasználatlanul álló ? lerakó bevonásával és egy Esztergom környéki helyszín hasznosításával biztosítható az a kapacitás, amit a jelentős tájrombolást okozó új központi szemétlerakó nyújtott volna.

A Másik Oldal ? Ökoszociális Mozgalom immár fél éve képviseli azt az álláspontot, hogy a nógrádmarcali és a gödöllői telep, illetve a projektterület kismértékű módosításával további másik két korszerű lerakó, a csömöri és a salgótarjáni többszörösen kiválthatja a fölösleges központi szeméttelepet, ezért a szaktárca felismerését csak üdvözölni tudjuk. A fölösleges beruházás elhagyásával számításaink szerint a projekt 6,6 milliárd forintos költségvetéséből akár kétmilliárd forint is átcsoportosítható (Keszegen csak az elkerülő út megépítése közel egymilliárd forintba került volna), a megtakarított összeget pedig a valódi környezetvédelmi célok, azaz a szigetelés nélküli régi lerakók rekultiválására és a szelektív hulladék begyűjtésének és feldolgozásának támogatására lehet fordítani.

Álláspontunk nyomatékosítására csütörtökön levelet küldtünk a minisztérium delegációját fogadó Jean-Marie Seyler részére (mellékelve). Emlékezetes: Brüsszel azt követően kért alternatív javaslatokat a szaktárcától és a Másik Oldal ? Ökoszociális Mozgalomtól, hogy szervezetünk augusztus végén az eredeti ISPA pályázat lényeges adatainak meghamisítása miatt demonstrációt tartott az EU budapesti képviselete előtt.

Örömmel tölti el mozgalmunk tagjait az a tény is, hogy miután Keszeg lakói nemet mondtak a beruházásra, s a faluval szomszédos önkormányzatok előre is kinyilvánították: tárgyalni sem hajlandók a szeméttelep befogadásáról, megmenekült a Naszály-hegy és a Délnyugat-Cserhát páratlan élővilága. Így Vác önkormányzata és a Nógrád Megyei Közgyűlés határozataival összhangban, az Ipoly Unió nevű környezetvédő szervezettel közösen folytathatjuk a térség természetvédelmi oltalmának kibővítése és ökoturisztikai fejlesztése érdekében végzett munkánkat.

Értehetetlennek tartjuk ugyanakkor, hogy a tárca beismerése után miért tartanak népszavazást mégis a szeméttelep befogadásáról két újabb helyszínen, Valkón és Versegen. Azt pedig a demokrácia meggyalázásaként értékeljük, hogy a két népszavazásra a karácsonyi készülődés idején, bronz-, illetve aranyvasárnap kerül sor.

Követeljük Persányi Miklós minisztertől, hogy az ország megítélésére és az adófizetők pénztárcájára tekintettel ? minden tekintélyét latba vetve ? tegyen lépéseket a fölösleges népszavazások visszavonásáért. Az országban egy tucat hasonló projekt fut pillanatnyilag. A Pest és Nógrád megyeihez hasonló kudarcsorozat elkerülése érdekében kérjük azt is, hogy a Miniszter Úr biztosítson lehetőséget személyes találkozóra és hallgassa meg az ügyben több ezer helyi polgárt mozgósító szervezetünk tanácsait. Várjuk továbbá Donáth Béla fejlesztési igazgató beszámolóját a pénteki brüsszeli tárgyalásról.

A nyilvánosság tájékoztatását előre is köszönve

Gyenge Zsolt

alapító tag

06-30-5717-214