Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem kell újabb hulladék égető az Esztergom-Nyergesújfalu-i térségbe!

  • 2005. augusztus 23.
  • humusz

egeto_nem.jpgAugusztus 26-án a táti lakosok, valamint több helyi civil szervezet közös sajtótájékoztatót tartanak a táti polgármesteri hivatalban, melynek célja hogy felhívják a közvélemény figyelmét a Nyergesújfalura tervezett új cementmûre, ahol a dorogi égetõvel hasonló volumenben égetnének veszélyes hulladékot. A rendezvény szervezõi elszántak, hogy megakadályozzák a táti és nyergesi ivóvízbázis területére tervezett új cementmû-hulladékégetõ megépülését.

Az eseményen a részletes tájékoztató mellett sor kerül több száz tiltakozó aláírás átadására is, melynek célja, hogy az ügyben helyi népszavazás kiírására kerüljön sor.

Háttér:

A Holcim Hungária Rt. új cementmű-hulladékégető létesítését tervezi a Táttal szomszédos Nyergesújfalu településen. A tervezett műben un. „alternatív tüzelőanyagként” elégetésre kerülne 75.000 tonna hulladék is, aminek 1/3-a veszélyes hulladék lenne (összehasonlításképpen a hírhedtté vált dorogi hulladékégető éves kapacitása 35.000 tonna/év). A tervezett mű a táti és nyergesújfalu-i ivóvízbázis közvetlen pótlódási területén létesülne, így egy baleset során közel tíz település ivóvize szennyeződne be. A tavalyi, a dorogi égető által elkövetett és elismert vízszennyezés megmutatta, hogy az ilyen üzemekben tökéletes biztonság nem létezik és a vízbázisra települést jogszabály is tiltja.

Az ivóvízbázis veszélyeztetésén túl problémát jelent az üzem légszennyezése is, hiszen a hagyományos tüzelőanyagokkal összehasonlítva, a tervezett veszélyeshulladék-égetés az emberi egészségre és a környezetre különösen veszélyes nehézfémeket és dioxinokat juttatna a térség levegőjébe, amelyet már most is a „rendszeresen szennyezett” zónába sorolták.

Az esemény szervezői elfogadhatatlannak tartják, hogy a térségben a dorogi után, attól 8 km-re újabb veszélyeshulladék-égető létesüljön és légszennyezésükkel károsítsa az itt élők egészségét és veszélyeztessék az ivóvízbázisaikat.

Az eseményre minden sajtómunkatársat szeretettel várunk!


A sajtótájékoztató helyszíne és időpontja:

2005. augusztus 26-án (péntek), 10 óra, Tát, Polgármesteri Hivatal, Nagyterem (lásd térkép)


Bővebb információ:

Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, Szuhi Attila: 33 / 400-150 ill. 30 / 563-7749, [email protected], www.zpok.hu/ekoku

Táti lakosok nevében: Keil Veronika: 30/609-39-73