Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem kell a Nyugat szemete

  • 2007. február 13.
  • humusz
Magyarországon a közelmúltban több botrány is ráirányította figyelmet a hulladékpolitika kijátszhatóságára: mind Csehországba, mint Magyarországra tömegével érkeztek illegális szemétszállítmányok Nyugat-Európából - szögezte le Hegyi Gyula MSZP-s európai parlamenti képviselõ hétfõn Strasbourgban. [Piac és Profit]

A magyar törvényhozó ahhoz a jelentéshez szólt hozzá, amelyet egy brit képviselő készített az Európai Parlament számára a hulladékokról szóló EU-keretirányelv felülvizsgálatáról. Hegyi az MTI-hez eljuttatott MSZP-s közlemény szerint leszögezte, hogy "ha meg kívánjuk előzni, hogy Nyugat-Európa szemete az új tagállamokban landoljon, akkor egy olyan új keretirányelvre van szükségünk, mely nem hagy kiskapukat, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektet a hulladékképződés megelőzésére."

Hegyi szerint a cégek önbevallása kevés, hatósági kontrollra is szükség van. S az is fontos, hogy a keletkezett hulladékot használják, hasznosítsák újra, így csökkentve minimálisra azt a mennyiséget, ami a lerakókba kerül. "Javaslom továbbá, hogy a hulladék-kérdés újabb szabályozásába az Európai Bizottság építse be a hulladékszállítás központi nyilvántartását, ami az ellenőrzést is megkönnyítené. Ugyancsak hasznos lenne a hulladék egységes és kötelező megjelölése a szállító járművek külső felületén" - indítványozta a magyar képviselő.