Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem gyűjt szelektíven? Szégyellje magát!

  • 2007. február 24.
  • humusz
Kezd divatba jönni a szelektív hulladékgyûjtés az Öko-Pannon Kht. legfrissebb felmérése szerint. A decemberben elvégzett, országos, reprezentatív közvélemény-kutatás a 18 évesnél idõsebb lakosság körében készült. Viszkei György, a csomagolási hulladékok újrahasznosítását koordináló kht. ügyvezetõ igazgatója szerdán sajtótájékoztatón elmondta: az emberek közül többen állítják, hogy különválogatva kezelik háztartási hulladékukat, mint amit az adatok igazolnak. [vg.hu]

A megkérdezettek 46 százaléka vallotta azt, hogy rendszeresen látogatja a szelektíven kezelt hulladék lerakására kihelyezett színes kukákat. Ehhez képest a statisztikák ennél 10 százalékponttal kisebb lakossági körre utalnak. Ez arra utal, hogy egyre inkább a szégyellnivaló kategóriába tartozik, ha valaki nem környezettudatosan bánik szemetével - hangoztatta az ügyvezető igazgató. Érdekességként említette, hogy a "szelektív hulladékszigetek" elterjedtségével kapcsolatban sem egyeznek a hivatalos adatok az emberek válaszai alapján következtetett mutatóval.

Amíg jelenleg a lakosság mintegy felének lakókörnyezetében van már mód a különválogatott szemét begyűjtésére, addig a válaszadók 68 százaléka tudja úgy, hogy 100 méteres környezetben található színes kuka. A gyűjtőszigeteket látogatók 48 százaléka hetente egyszer, 20 százaléka többször szállítja el hulladékát, többnyire gyalog. A gyalogos "szelektálók" 46 százaléka legfeljebb 100 méterre hajlandó autó nélkül gyűjtőszigetet keresni.

A szelektív hulladékgyűjtést elutasítók között 37 százalékban jelent meg a gyűjtés körülményessége indokként, miszerint nincs hely a lakásban és bonyolult szétválogatni a hulladékot. Lustaságból 32 százalék marad a hagyományos gyűjtési módszernél mondván, hogy túl messze található gyűjtősziget. Az elutasítók 26 százaléka nem tudja, merre talál színes kukákat. (MTI Eco)

Itthon leginkább a magasan képzett, városban élő férfiak hajlandóak szelektíven gyűjteni a szemetet, a legkevésbé a kisebb vidéki településeken lakó fiatal nők - derül ki egy friss felmérésből. Az adatok szerint majdnem mindenki tudja már, mit jelent a szelektív gyűjtés, és az emberek körülbelül 40 százaléka így is kezeli a háztartási hulladékot. [hirtv.hu]