Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Néhány óráig "él" az ideiglenesen nyomtatott szöveg

  • 2006. december 03.
  • humusz

A Xerox bejelentette az önmagát leradírozó papírt. Az új technológiának köszönhetõen a nyomtatott szöveg néhány óra után eltûnik, így nyolcvan százalékkal csökkenhet az irodai hulladék. Sós Éva, Terminal.hu

A héten a Xerox kutatólaboratóriumának tudósai bejelentették, hogy feltalálták a papírra nyomtatásnak egy olyan módját, amely kevesebb, mint egy napig tartós: a nyomtatott szöveg folyamatosan halványul, míg végül 24 órán belül teljesen eltűnik, így a papírlap újra és újra felhasználható. A szóban forgó technológiát maga a papír rejti: a lapok olyan speciális anyagot tartalmaznak, amely bizonyos hullámhosszú fényre reagálva elszíneződik, majd a bevilágítás megszűnését követő néhány órán belül eltűnik.

A kanadai Xerox Research Center (XRCC) a Palo Alto Research Centerrel (PARC) karöltve fejleszti az úttörő megoldást. A célkitűzés az volt, hogy csökkentsék az irodai hulladék mennyiségét, kímélve a környezetet, miután több felmérés is azt mutatta: a dolgozóknak igényük van a papír alapú munkára.

A kutatók jelenleg egy olyan printer fejlesztésén dolgoznak, amely képes az újfajta papírra nyomtatni. Természetesen a szakemberek leszögezték, hogy az olyan fontos dokumentumokat, mind a szerződések, továbbra is hagyományos papírra kell készíteni. Az új technológiát az ideiglenes dokumentációk számára, mint például megbeszélésekre összeállított diagrammok, fejlesztették.