Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Négy illegális hulladéklerakót számoltak fel Győrújfalun

  • 2004. november 08.
  • humusz
Megtörtént az elsõ illegális hulladéklerakó felszámolás annak az együttmûködési megállapodásnak a keretében, amelyet a Hulladék Munkaszövetség és az Öko-Pack Kht kötött a Tájsebész-csoportok által felderített illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében.
Az akciót a község ajándékba kapta.A Hulladék Munkaszövetség (Humusz) három éve hirdette meg első ízben a Tájsebészet elnevezésű országos kampányt azért, hogy felhívja a figyelmet az illegális hulladéklerakás okozta környezeti problémákra.

Civil kampány

A civil szervezetet az a felismerés is vezette, miszerint a társadalom minden szintjének össze kell fogni ahhoz, hogy a határban felhalmozott hatalmas mennyiségű szemetet ártalmatlanítani lehessen, és ne keletkezzenek újabb lerakók.

Önkéntes csoportok

Az idei akcióban már 173 önkéntes csoport dolgozott az országban, amelyek 969 illegális hulladéklerakó hely adatait – pontos helyét, az ott lévő hulladék mennyiségét, összetételét – vették fel. Bár a program elsődleges célja nem a felszámolás, a résztvevők 457 szeméthegyet el is tüntettek. Szűcs Gábor, a Tájsebészet megyei koordinátora, a győri Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa szerint a megyében különösen sikeres volt az idei kampány, miután a mosonszentmiklósiak országos első helyezést szereztek.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy évről évre többféle civil szerveződés – nyugdíjasklub, cserkészcsapat, egyesület, diákönkormányzat, iskolai szakkör – jelentkezik a felhívásra. Privigyei Csaba, a Humusz képviselője a Kisalföldnek elmondta: együttműködési megállapodást kötöttek az Öko-Pack Kht.-vel, és ennek eredményeként minden megyében legalább egy település határában számolnak fel illegális hulladéklerakókat. Az első ilyen akciónap szombaton volt Győrújfalun, ahol négy lerakó hozzávetőlegesen 250 köbméternyi szemetét pakolták fel gépekkel teherautókra és szállították a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. hivatalos telepére.

A község elkötelezett

Cserjés László, a község polgármestere úgy vélte, azért rájuk esett a választás, mert minden környezetvédelmi pályázaton indulnak – legyen az rajzverseny, tájsebészet, Tiszta Magyarországért vagy Virágos Magyarországért verseny –, de mindig lemaradnak egy paraszthajszállal. Elkötelezettségüket mutatja az is, hogy Győr környékén náluk vezették be először a szelektív hulladékgyűjtést.

Forrás:www.kisalfold.hu