Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ne legyél e-hulladék termelő!

  • 2007. május 02.
  • humusz
Évente új mobiltelefont – egyre általánosabb, egyre megszokottabb. Míg mintegy 7 milliárd mobiltelefon van a világon, felhasználó „csak” 1,3 milliárd. Ez azt jelenti, hogy a mobilok többsége elavult és hulladékká vált, vagy éppenséggel vásárlókra vár. Fülöp Ádám írása

 

Hasonlóan a digitális zenelejátszókhoz, számítógépekhez, elektronikus szervezőkhöz, digitális kamerákhoz és a legtöbb elektronikai berendezéshez, a mobiltelefonokat is úgy gyártják, hogy lehetőleg ne tartsanak tovább néhány évnél. Lemerülnek az akkumulátorok, egyre gyakrabban kell őket feltölteni. Lepattogzik az ezüst festék, letörnek a gombok. Mindez a legtöbb embernek elég ahhoz, hogy egyszerűen eldobja ezt az egyébként nagyon is drága terméket - főleg ha már úgyis itt van a legújabb modell.

A technológia állítólag az életünket teszi könnyebbé. Az ilyen, előre kitervelt elavulás azonban nem az életünket akarja jobbá tenni. Nem: a ravasz fogás célja a folyamatos fogyasztás körforgásának fenntartása.

Amikor az Internet először lett közismert (ami nem is volt olyan régen, gyerekek, kérdezzétek meg bármelyik 30 év feletti embertől, hogy mi a „mikrofiche"), sok környezetvédő a hulladéklerakó-válság megoldását látta benne. Abban bíztak, hogy a folyóiratok és újságok helyett minden elektronikus lesz, és így soha nem is kerül sor kidobásra.

A valóság azonban az, hogy ahelyett (vagy azon túl), hogy egyszerűen kidobáljuk az újságokat és folyóiratokat, ugyanezt tesszük a számítógépekkel és más elektronikai berendezésekkel is. A belőlük keletkező e-hulladék mára óriási problémát jelent.

Az egyik legsúlyosabb gond, hogy a legtöbbjük káros összetevőket tartalmaz, amelyek kidobás után a természetet (és így egészségünket) szennyezik, ha nem kezelik őket megfelelően. Közülük az ólom, higany és kadmium a legfontosabb. Egy tipikus monitor 6%-a ólom, de egy átlagos e-hulladék akár 36 különböző vegyi elemet is tartalmazhat.

Ja, hogy minket mindez nem érint? Hogy megszabaduljunk ezektől a készülékektől, rendszerint visszaküldjük őket oda, ahonnan jöttek: a fejlődő országokba. De túl azokon a társadalmi és morális kérdéseken, amelyeket az e-hulladék gazdagoktól szegények felé való „vándorlása" vet fel, a mérgező hulladék ezekben az országokban az alacsonyabb környezeti standardok szerinti kezelés - illetve az a tény, hogy sokszor még ezeket sem tartják be -, az ellenőrizetlen szemétlerakás, valamint az égetés miatt növeli a levegő és a víz szennyezettségét, s hozzájárul az üvegház-gázok fokozott kibocsátásához.

Itt van a hulladéklerakók problémája is. Az e-hulladék nem bomlik le biológiai úton, földjeink(b)en marad generációkon keresztül. A Föld leghatalmasabb ember alkotta létesítménye a New York-i hulladéklerakó; a Csendes-óceán közepén a vízben hatszor annyi műanyag hulladék van, mint állati planktonban (ld. A világ hét szemétcsodája). Nem kell hozzá sok, hogy felismerjük, ez a helyzet fenntarthatatlan.

 

Mit tehetünk mi?

Vásárolj kevesebb elektronikai terméket!

Tényleg szükséged van egy új mobiltelefonra? Mielőtt lecserélnéd a számítógéped, ellenőrizd, hogy szól-e még rá jótállás: talán még ingyen meg is javítják. Ne hagyd, hogy a reklámok rád tukmáljanak olyan cuccokat, amelyekre nincs is szükséged, vagy amelyeket nem akarsz megvásárolni.

Vásárolj zölde(ebbe)t!

Amikor új terméket vásárolsz, gondold végig, hogy hol fogja végezni. Kérdezd meg a kiskereskedőket és a gyártókat, hogy van-e visszavételi és újrahasznosítási programjuk elektronikus készülékeikre, és add tudtukra, hogy ez befolyásolja a döntésedet. Arról is győződj meg, hogy az „újrahasznosítási" programjuk nem egyszerűen annyi-e, hogy a készüléket elküldik Kínába, hogy ott kerüljön kidobásra (ehhez kapcsolódóan ld. a Greenpeace mutatóját).

Add tovább!

Ha még működik a számítógéped, beszélj helyi iskolákkal, közösségi központokkal vagy civil szervezetekkel, kérdezd meg őket, hátha tudják még használni. Ha több információt szeretnél a számítógép adományozásról, olvasd el a TechSoup jó tanácsait!

Hasznosítsd újra!

Ha a készüléked már végleg nem működik, vidd el a bontóba! A bontókról listát például itt találsz. Lehet, hogy a gép így is a lerakóban végzi, de nagyobb esélye van arra, hogy legalább egyes részei újra használatba kerülnek.

Ne a kukába!

Ha pedig már senkinek nem kell, akkor se dobd egyszerűen a kukába! Ha új készüléket veszel, a régit a forgalmazó köteles térítésmentesen átvenni, és megfelelő kezeléséről gondoskodni. Magánszemélyek számára a települési önkormányzatok által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvarokban az e-hulladék leadása ingyenes. További információkat a www.ehulladek.hu weboldalon találsz.

 

 

Forrás: www.tudatosvasarlo.hu