Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ne égess - komposztálj!

  • 2005. április 04.
  • humusz
Példamutató erõfeszítéseket tesz Gyõrújbarát annak érdekében, hogy csökkentse a hulladéklerakókra vagy égetésre kerülõ hulladék mennyiségét: 1800 komposztkeretet oszt! A kiskerti komposztálás sokkal jobb megoldás a nagyüzemi, központosított komposztáló üzemek létesítésénél is, mert nem kell kilométereken át szállítani a zöld, szerves hulladékot és ráadásul az azt megtermelõ kertjében talajerõ utánpótlásra használható!

Ingyen kap komposztálóládát Győrújbarát mind az ezernyolcszáz háztartása. A program keretében azt szeretnék elérni, hogy ne égessék el a község lakói a szerves anyagot, hanem komposztálás után talajjavításra használják.

Enyingi Tibor, a Sokoró Ökológiai Park Alapítvány kuratóriumi elnöke tudósítónknak elmondta: ők kezdeményezték a komposztálást, ami a helyi önkormányzatnál kedvező fogadtatásra talált.

Az önkormányzat a projekt finanszírozására több mint tízmillió forintot nyert a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól. A program összesen tizennyolcmillió forintba kerül, a pályázat útján szerzett pénzt az önkormányzat egészítette ki. Az alapítvány egy éven át tanácsokat is ad a lakóknak a komposztáláshoz. A környezetvédők azt remélik, hogy a kezdeményezés példáját más falvakban is követik.

NOL