Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Munkacsoportot alakítottak a hulladékégetők

  • 2006. október 25.
  • humusz
A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségén belül a hulladékégetéssel foglalkozó vállalkozások megalakították a Termikus Hulladékhasznosító Munkacsoportot. [greenfo.hu]

A szakemberek időszerűnek látják közös problémáik megfogalmazását, szakmai céljaik, érdekeik képviseletét és a közvélemény tájékoztatását a hulladékégetés korszerű technológiájáról.

Magyarországon, - ellentétben a nyugat-európai gyakorlattal - igen sok alaptalan, sőt, a valódi környezetvédő megoldásokat hátráltató, a hulladékok szakmailag korrekt kezelését akadályozó szemlélet vert gyökeret. Számos oka van ennek. A Munkacsoport jelenleg elsősorban azzal kíván foglalkozni, hogy ezek az előítéletek megszűnjenek, hiszen a jogi előírásoknak megfelelő, műszakilag legkorszerűbb égetők nélkülözhetetlen környezetvédelmi létesítmények. Vajon mi történne az országban, ha nem működnének hulladékégetők? Miért akadályozhatják sokszor alaptalan félelmek a környezetvédelmi ipar fejlődését? Miért mondunk le a másodnyersanyagról, sőt energiaforrásról?

Magyarországon - amely az energiaszegény országok közé tartozik - miért nem tekintik a hulladékból előállított energiát hasznosítási eredménynek? Ezekre a kérdésekre keresi a Munkacsoport mind a közvélemény, mind pedig saját maga számára is a szakmailag korrekt és megnyugtató válaszokat.

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége
BUDAPEST 1133 Hegedűs Gyula u. 68. fszt. 6.
Tel.: 350-7271, Tel./Fax: 350-7274

Forrás: Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége