Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mobilhulladék

  • 2004. október 21.
  • humusz
A szakminisztérium véleménye a használt mobiltelefon akkumulátorokról
ÉVI ÖTVEN TONNA HULLADÉK MOBILTELEFON

Magyarországon a becslések szerint évente 70 tonna mobiltelefont hoznak forgalomba, míg a hulladékká vált mennyiség 50 tonna körülire tehetõ.

Errõl Hornyák Margit, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) fõosztályvezetõje beszélt és szerinte Magyarországon két mód van a mobilhulladékok begyûjtésére: egyrészt a szolgáltatóknak egyénileg kell megoldaniuk a visszagyûjtést és a hasznosítást, vagy közösen koordináló szervezeteket hoznak létre, és így oldják a keletkezett hulladékok kezelésének problémáját.

A minisztérium tájékoztatója szerint 2003-ban Magyarországon a becslések szerint 25 ezer tonna információs és távközlési berendezést hoztak forgalomba. Ugyanakkor e kategóriában megközelítõleg 20 ezer tonna hulladék keletkezett.

A tárca tájékoztatása szerint Magyarországnak 2008-ban kell teljesítenie azt az uniós normát, amely szerint lakosonként évente legalább négy kilogramm elektromos és elektronikus hulladékot kell visszagyûjteni. Az elõírások szerint ez évtõl a forgalomba hozott készülékek 35 százalékát kell visszagyûjteni és ennek a mennyiségnek a 75 százalékát pedig újra kell hasznosítani.ű

A budapesti mûszaki egyetem képviselõje példaként elmondta, hogy egy televízió hulladékkezelési költsége 5,5-12 eurót, egy számítógép monitoré pedig 3,5-9 eurót tesz ki darabonként. Ugyanaz az összeg telefonkészülék esetében kilogrammonként 0,2-0,35 euró.

(MTI - Budapest)